До сега успешно управлявахме процеса и енергийната криза. След настъпването

...
До сега успешно управлявахме процеса и енергийната криза. След настъпването
Коментари Харесай

Ковачевски: Правителството управлява успешно ситуацията в енергетиката

„ До в този момент сполучливо управлявахме процеса и енергийната рецесия. След настъпването на енергийната рецесия държавното управление разпореди на Електроцентрали Северна Македония (ЕСМ) да поеме доставките на забележителна част на свободния пазар, с цел да доставя сила на по-ниска цена на огромен брой стопански субекти, вместо те да купуват електрическа енергия на извънредно високи цени на борсовия пазар “, сподели министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление за новогодишното издание на списание „ Фокус “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Премиерът Ковачевски акцентира, че разликата сред борсовата цена и цената, плащана от крайните консуматори, се субсидира от държавното управление посредством държавния бюджет.

„ Тези средства се превеждат планово и поредно през отоплителния сезон за поддържане на производството в държавните централи и за топлоенергия за столицата. Това обвързване е на община Скопие, само че те се отдръпнаха, тъй че държавното управление натовари ЕСМ да поеме отоплението, а страната да финансира това. ЕСМ работи, с цел да може да зарежда семействата, само че и дребните консуматори - 72 000 компании, в които работят 98 % от служащите, и да покрива техническите загуби на разпределителната мрежа, да обезпечи електричество за учебните заведения, за индустриалните мощности, които създават съществени хранителни артикули, както и за лечебни заведения и жизненоважни държавни институции. В този миг 90 % и повече се покрива със лична сила, а дребна част се закупува ”, споделя Ковачевски, който прецизира, че производството доближава съвсем 19 000 мегаватчаса дневно, а общото ползване на контролирания пазар и за спомагателни доставки е към 20 000 мегаватчаса, т.е. се купуват към хиляда мегаватчаса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР