До седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът за

...
До седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът за
Коментари Харесай

Борисов вдига мораториума за строителството на АЕЦ "Белене

До седмици държавното управление ще внесе в Народното събрание предложение планът за втората атомна да бъде размразен, заяви министър председателят Бойко Борисов в Стара Загора, където беше на колекция на Политическата академия на ГЕРБ.

Мораториумът би трябвало да падне преди срещата на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която ще е през юли в София. Борисов акцентира, че с цел да може да стартират действителни диалози с евентуалния вложител, Народното събрание би трябвало да даде мандат за това.

През седмицата представители на Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) оповестиха, че са заинтригувани от построяването на " Белене ". На площадката на централата има два нуклеарни реактора, които страната ни поръча на Русия преди години. До момента България е вложила 3 милиарда. От българска страна е било очебийно, че в случай че планът се осъществя, това ще стане посредством конкурс за избор на стратегически вложител. " Няма да бъдат предоставяни държани гаранции по плана или сключвани дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия ", съобщи тогава вицепремиерът Томислав Дончев.
Народното събрание сложи на държавното управление период до края на юни да проучва дали има смисъл продължаването на плана, за който България има създадено и платено съоръжение и да предложи разновидности по какъв начин то да се употребява. През март по време на парламентарния надзор Петкова беше съобщила, че месец по-рано CNNC с писмо е декларирала интереса си към плана, а Европейската капиталова банка посочила подготвеност за финансиране.

Началото на АЕЦ " Белене " известно още като " Втора Атомна " е сложено още през 1980 година Повече вижте във видеото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР