До седмица се очаква българският кораб, плаващ под малтийски флаг,

...
До седмица се очаква българският кораб, плаващ под малтийски флаг,
Коментари Харесай

До седмица се очаква Царевна да излезе от Мариупол

До седмица се чака българският транспортен съд, плаващ под малтийски байрак, " Царевна " да излезе от пристанището в Мариупол , където е блокиран от началото на войната в Украйна в края на февруари. Това съобщи след съвещанието на Министерски съвет в петък външният министър Теодора Генчовска.

Не е бил реализиран контакт от страна на съветските управляващи с българското посолство в Москва във връзка опцията за евакуацията на " Царевна " от пристанището, намиращо се под контрола на силите на Донецката национална република.

Припомняме, че на 24 май ръководителят на съветския междуведомствен щаб за съгласуваност на филантропичната помощ в Украйна Михаил Мизинцев съобщи, че от 25 май ще бъде отворен филантропичен кулоар от Азовско към Черно море за безвредна евакуация на задграничните кораби от Мариупол. В сряда пък представителят на съветското военно ведомство Игор Конашенков пък разгласи, че пристанището е напълно разминирано и стартира работа в нормален режим.
 Отварят филантропичен кулоар за евакуация на непознатите кораби от пристанището на Мариупол
Отварят филантропичен кулоар за евакуация на непознатите кораби от пристанището на Мариупол

Решението е на съветските управляващи

В следствие Мизинцев, представен от организация ТАСС, съобщи, че е призовал Международната морска организация и дипломатическите представителства на 6 страни - България, Доминикана, Либерия, Панама, Ямайка и Турция да окажат въздействие върху притежателите на плавателните съдове за по-бързата им евакуация.

" Руските публични управляващи не са открили контакт с посолството на България в Москва. Това, което знам досега, е, че съветската страна е уведомила Международната морска организация , че обезпечават желаните още през цялото време сини коридори ", заяви Генчовска.

Проблем все още съставлява и , намиращ се на " Царевна " след евакуирането на множеството от българските моряци. За задачата Министерството на външните работи е уведомило компанията корабособственик.

" Ще бъде нужен спомагателен екипаж, с цел да бъде изведен кораба . По информацията, която си обменихме с сътрудниците, се чака може би идната седмица корабът да излезе от пристанището, само че главно държим връзка с корабособственика ", добави посланик номер едно.

Припомняме, че екипажът на другия транспортен съд, " Рожен ", който е блокиран в пристанището в Черноморск,.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР