До седмица-две литър олио може да поскъпне до 5 лв.

...
До седмица-две литър олио може да поскъпне до 5 лв.
Коментари Харесай

Войната в Украйна вдига драстично цената на олиото

До седмица-две литър олио може да нарастне до 5 лева за литър на дребно. Това сподели пред „ Монитор “ изпълнителният шеф на един огромните производители на слънчогледово масло в България. По думите му, откакто сме видели краставици по 8 лева килото, цената на олиото няма да ни изненада.

Бизнесменът напомни, че наклонността на повишаване на олиото е почнала от дълго време - първо с повишаването на слънчогледа - суровината за производството му. След това цените на всеобщо употребяваната растителна лой у нас са се вдигнали поради взрива на борсовия ток и на останалите съществени енергийни източници - течни горива и природен газ. Отражение дало и повишаването на работните заплати.

Сега след войната в Украйна доставките на маслодайно зърно от тази страна е блокиран. Това докара до гърмеж на цените на европейския пазар.

Към момента повишаването е с към 20%, като всеки ден се усилват с 5-10 на 100 и не се знае докога ще продължи тази наклонност, счита предприемачът.

Бизнесменът напомни, че Русия и Украйна са съществени експортьори на слънчоглед в света. Затова и всички обичайни купувачи от там се обърнаха към европейския пазар и това непроменяемо подвигна цените. Според него алтернативата е импорт от Америка, само че това не може да стане толкоз бързо и дефицитът поради войната в Украйна сега беше последният удар върху пазара на растителни масла. Допълнително Молдова е оповестила ограничение на износа си на зърно и това в допълнение утежнява ситуацията. На въпрос дали за нас няма опция за импорт от Унгария на суровина за произвеждане на олио, предприемачът разясни, че от там доставките нормално отиват към други елементи на Европа. Независимо от това цените нарастват.

Относно въздействието на високите цени на олиото върху потреблението предприемачът сподели, че то не е главен артикул и в едно домакинство се употребяват 2-3 л на месец и нарастването ще качи разноските с 5-6 лева По думите му сходна сума е нищо спрямо харчовете на хората за ток, отопление, горива медикаменти и други всеобщи храни.

По данни на Държавната комисия по стокови тържища и борсите (ДКСБТ) на 7 януари цената на пластмасова бутилка слънчогледово олио е била 3,52 лева, към края на първия месец от годината то пада до 3,47 лева./л, като е същата цена и за 25 февруари. Вчера към 17:00 часа междинната цена бе 3,86 лева./л.

През предходната година оптималната междинна месечна цена на борсата в Ротердам е регистрирана за март от 1631,2 $ за звук, а минималната - за юни - 1291,1 долара/т. По данни на уеб страницата cmegroup.com на 28 февруари фючърсите за доставки от Черноморския регион за април са били на цена от 1459 $ за звук, а за май и юни - по 1464 $.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР