До седмица - 10 дни Европейската агенция по лекарствата ще

...
До седмица - 10 дни Европейската агенция по лекарствата ще
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: *До 10 дни ще има решение за трета доза на Модерна

До седмица - 10 дни Европейската организация по медикаментите ще излезе с решение за слагането на трета доза от имунизацията на " Модерна " за лица над 18-годишна възраст. Такова решение към този момент е взето за имунизацията на " Пфайзер ". Поставянето на трета доза от нея се предлага на хора с понижен имунитет. Това сподели представителят на България в Европейската организация по лекарстват проф. Илко Гетов пред.

Вчера Европейският регулатор утвърди трета доза от имунизацията срещу COVID-19 на " Пфайзер " за лица над 18-годишна възраст като посочи разликата сред спомагателна доза при хора с отслабена имунна система и бустер доза при хора с естествена имунна система..

" Става въпрос за трета доза най-малко след 28-мия ден за лица с понижен имунитет, компроментирана имунна отбрана, след трансплантация и други сходни. Тоест, имунизацията на " Пфайзер " става тридозова за тях. За лицата с естествена функционалност на имунната система се предлага третата доза да се сложи след 6 месеца ", изясни проф. Гетов.

По думите му не би трябвало да се смесват имунизациите - този, който си е направил с една ваксина, да продължи и с третата доза.

" Все още нямаме изрично мнение и решение, че смесването на дози е благотворно и усъвършенства имунитета, тъй че би трябвало да се внимава. Моят съвет е да не се смесват имунизациите ", предложи специалистът.

За векторните ваксини той уточни, че няма данни по кое време може да се постави третата доза, в какъв период и не може да посъветва нищо съответно хората.

Проф. Гетов прикани хората да съблюдават всички ограничения, с цел да може четвъртата вълна да не се разраства, с цел да може болничната система да издържи.

" Очакват се данните, само че последната информация, която имаме е, че без съпътстващи болести, имунизациите защищават от тежко боледуване ", хоспитализация и гибел ", безапелационен бе Илко Гетов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР