До съвсем скоро мисълта за дузпи стряскаше съня на всички

...
До съвсем скоро мисълта за дузпи стряскаше съня на всички
Коментари Харесай

Психология на дузпите, част 2

До напълно скоро мисълта за дузпи стряскаше съня на всички фенове на футбола на Острова. Просто в исторически проект Англия беше претърпявала толкоз доста отпадания и беше проляла толкоз доста сълзи след осъществявания на дузпи, че никой не искаше и да си помисля, че мач от елиминационна фаза на огромно състезание би трябвало или може да бъде решен след изстрели от 11-те метра.

През 1990 на Мондиала в Италия „ Трите лъва “ отпадат от Германия след дузпи на полуфинала, против Бундестима на същата фаза идва загубата на домашното европейско състезание през 1996. Две години по-късно в оня популярен 1/8-финал гениалните отигравания на Майкъл Оуен остават в сянката на аления картон на Дейвид Бекъм и следващото мъчително отпадане след дузпи – този път от Аржентина. През 2004 към този момент някак по традиция англичаните се простят с упоритостите си първа европейска купа след проваляне от Кристиано Роналдо на четвъртфинал още веднъж след дузпи. Две години по-късно на международния шампионат в Германия португалците отново са пречката пред Англия за продължение към полуфиналите, откакто прелестното потомство на Стивън Джерард и Франк Лампард още веднъж не устоя на напрежението при дузпите.

През 2012 италианците демонстрират по-здрави нерви на четвъртфинала на европейското състезание и отстраняват противника след осъществявания от 11-те метра. Да, прокобата беше преодоляна против Колумбия на международното състезание в Русия, само че последният край на европейското състезание още веднъж се трансформира в непосилен тест за британските почитатели, откакто Италия победи посред Уембли, а Леонардо Бонучи крещеше „ It’s coming to Rome ” след пропусната от Букайо Сака последна пета дузпа за Англия.

И споменавайки Сака – не щеш ли се озовахме в Дюселдорф на четвъртфинал на Европейско състезание, а за следващ път Англия не впечатли с изявите си, въпреки този път Гарет Саутгейт да беше трансформирал както тактиката, по този начин и изпълнителите си. Отборът отново изоставаше в резултата след 80-ата минута и въпреки този път да не се наложи на Джуд Белингам да изумява света със задна ножица в последните секунди, отново всички мислеха, че „ Трите лъва “ ще отпаднат. Но Букайо Сака мислеше по различен метод. Гол, станал факт с помощта на прелестна солова изява, по-късно равностойни продължения, в които и шансът оказа помощ на англичаните при един ъглов удар на Джердан Шакири и на хоризонта още веднъж се демонстрираха дузпите. Където (както рядко в историята) Англия показва отлична подготовка и убеденост.



Да стартираме от там, че Джордан Пикфорд имаше написани имената на всички швейцарски евентуални реализатори на шишенцето си с вода. Срещу кого би трябвало да изчака, против кого би трябвало да си избере да се хвърли вляво, против кого би трябвало да излъже, че ще се хвърли вляво, само че в действителност да легне на дясната страна и по този начин нататък. Разбира се – в никакъв случай не можем да сме безапелационни какъв брой потребно е това за един вратар, само че е реалност, че стражът на Евертън хвана една дузпа, която беше с цената на успеха, а сътрудника му Ян Зомер не отрази нито един удар. Да, нито един.

Англия вкара и петте си дузпи. Коул Палмър – изигра магически сезон в Челси, вкара една дузина дузпи – в решаващи моменти, в напрегнати мигове, против мощни и слаби съперници. И би пръв, пращайки Зомер в другия ъгъл. След това Джуд Белингам – гледащ до последно Зомер, невъзмутимо осъществил и вдигнал победоносно ръце като истински водач пред публиката на Англия.



След това Букайо Сака. Спомените от финала на ЕВРО 2020 евентуално са го тормозили, само че не си пролича по никакъв метод, още веднъж Зомер е в другата посока, а Сака се усмихва свенливо, като че ли взимащ непълен реванш от ориста. Идва ред на Айвън Тоуни. Нищожна засилка и нито за секунда взор към топката, тъкмо по метода, по който извършва и в Брентфорд. Удар по земята, само че задоволително прецизен, с цел да не може да реагира вратарят. И за край – Трент Александър Арнолд, който беше хулен при започване на шампионата за слабата си продукция на нетипичния за него най-малко в предишното пост вътрешен халф. Безпощаден удар на височина, на която Зомер няма по какъв начин да избави, даже и да беше познал ъгъла.



Пет от пет за Англия, което се случва едвам за повторно в историята след четвъртфинала против Испания на еврофиналите през 1996. Великолепно!

Единственото, което може би не е чак толкоз превъзходно за „ Трите лъва “, е играта и наличието на Хари Кейн. Капитанът беше сменен в продълженията и даже не извърши дузпа, а той би трябвало да е най-хубавият дузпаджия в състава. Но – Саутгейт си знае. И шансът досега е с него, само че и никой не може да отхвърли, че под негово управление Англия стига до трети полуфинал в последните четири огромни шампионати.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР