До ректора на Софийския университет Св. Климент Охридски“ проф. Анастас

...
До ректора на Софийския университет Св. Климент Охридски“ проф. Анастас
Коментари Харесай

Софийският университет започва проверка срещу Петър Илиев за плагиатство

До ректора на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков са подадени три сигнала за съществуване на плагиатство в труд на доктор Петър Илиев , който е номиниран от „ ИТН “ за министър на вътрешните работи. Това оповестиха от университета пред правния уебсайт.

От висшето учебно заведение показаха единствено, че подателите са измежду така наречен заинтригувани лица – т.е. преподаватели или студенти, само че не оповестяват имената им. Сега следва проф. Герджиков да изпрати сигналите до заместника си по научноизследователската активност проф. Николай Витанов , който дружно с правист от правния отдел и експерт от „ Човешки запаси “ в 7-дневен период от през днешния ден да извършат инспекция по допустимост.

Ако преценяват, че сигналите са възможни, ще ги изпратят за инспекция на Етичната комисия на СУ. Неин ръководител е доцент Валентина Кънева от Философския факултет, а заместител ѝ е доцент Боряна Мусева от Юридическия факултет, влизат и представители на останалите факултети – експерти по история, педагогика, медицина, биология, лингвистика, математика и един студент.

Ако Етичната комисия откри плагиатство и в какъв мащаб е, ще го рапортува на ректора. Според правилника на СУ това е съображение за освобождение от академична служба.

Съмненията за плагиатство в книга на доктор Петър Илиев се разясняват в общественото пространство към този момент цяла седмица. Твърденията са, че десетки страници от книгата на Илиев „ Компетенцията на Народното събрание “, издадена през 2015 година, са „ взети “ от дисертацията на доцент Наталия Киселова „ Парламентарен надзор “. И двамата са част от катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ на СУ.

В изявление за уеб страницата anteni.bg доцент Киселова за първи път удостовери подозренията. Тя споделя, че още през 2015 година е схванала за плагиатството, само че не е алармирала обществено за случая „ с цел да не стават скандали… Защото плагиатството се санкционира тежко и да не се упреква университетът . А и този човек (Петър Илиев) можеше да загуби мястото си в катедрата ".

Освен това Киселова загатва и за напън. На въпроса не е ли обикновено, в случай че някой е плагиатствал да си загуби мястото в университета, тя дава отговор по този начин: " Е, обикновено е, само че когато той има здрав тил, по този начин става. И аз какво можех да направя? Обявиха конкурс, той искаше да влезе в него, само че не съумя. И след това разправяше, че му спрели развиването ".

Попитана за какво не е съдила Илиев, тя споделя: „ Когато сте в един колектив и този колектив ви притисне… Какво правиш, когато нямаш съдружници? ".

Преподавателката по конституционно право споделя, че Петър Илиев не се е свързал с нея.

", че ще ме съди и какво ли не. Целта ми не е да се съдим, желая подобен човек да няма място в едно държавно управление ", споделя тя.

Книгата на Илиев, която е обект на подозрение, не е налична на никое място, даже и в Народната библиотека. За нея въпреки всичко има данни в електронния азбучник на националното книгохранилище. Тя не е трудът, с който той е станал лекар. Наталия Киселова твърди, че преди един месец самият Илиев я е изтеглил. Екипът на Фейсбук страницата „ Правна полуда “ обаче откри книгата и направи съпоставяне сред нея и дисертацията на доцент Киселова. Те са в наличието на двата научни труда, освен във връзка с историческия обзор, където са най-многобройни, а в заключителната част.

Книгата на доцент Киселова не е посочена в библиографията на тази на доктор Петър Илиев. Тя е защитила доцентурата си през 2008 година, само че е разгласила хабилитационния си труд като книга едвам неотдавна.

Самият Петър Илиев не е приказвал обществено за случая, а единственият коментар от Има Такъв Народ досега пристигна от шефа на парламентарната ѝ група Тошко Йорданов .

Преди два дни той съобщи: “Иcĸaм няĸoй c лицeтo cи дa зacтaнe и дa ĸaжe, чe господин Πeтъp Илиeв e изплaгиaтcтвaл чacт oт ĸнигaтa cи. Cпpягa ce имeтo нa госпожа Kиceлoвa, ĸoятo пpяĸo не дава отговор. Искам да застане някой с лицето си, с цел да може да бъде наказан от господин Петър Илиев. Moля тoзи, ĸoйтo твъpди, чe e изплaгиaтcтвaнa oт нeгo, дa излeзe и дa ĸaжe, зa дa oтидe господин Илиeв cъc cъoтвeтния чoвeĸ в cъдeбнa зaлa. Г-н Илиeв e гoтoв дa ocъди вceĸи, ĸoйтo зaяви тoвa нeщo. Само да ви светна, че когато се издаде книга, за която има подозрения, че вътре има пасажи, които са изплагиатствани, индивидът, който се усеща ощетен, в границите на 6 месеца може да заведе иск (вероятно има поради да подаде просба – бел. ред.), тъй като това е закононарушение. Книгата е излязла преди повече от 5 години ”.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР