До половин година всеки българин би трябвало да има достъп

...
До половин година всеки българин би трябвало да има достъп
Коментари Харесай

Българите ще има достъп до здравните си досиета през 2018 г.

До половин година всеки българин би трябвало да има достъп до електронното си здравно досие посредством код за достъп, заяви здравният министър Николай Петров в понеделник пред Българска национална телевизия. По думите му лечебните заведения ще бъдат задължени да попълнят цялата информация и тя ще е налична.

" Трябва да престанем с хартиените епикризи, хартиените предписания и здравни книжки. Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, само че единствено 30 хиляди души са показали интерес ", сподели министърът.

Министерството ще направи серия от осведомителни акции, с цел да се осведомят жителите за новата услуга. Целта е да се ускори контролът върху дейностите, финансирани от здравната каса. През идната година касата ще разполага с 400 млн. лв. повече.

Бюджетът на Министерството на здравеопазването за поправки също ще бъде повишен с 5 млн. лв.

Здравният министър счита, че би трябвало да има ново пресмятане на клиничните пътеки и да се проучва тяхното наличие.

" Средствата по всяка от тях са избрани през 2006 година, когато междинната работна заплата беше 600 лв., в този момент е над 1000 лв.. Процентът за възнаграждение на труда е все по-голям и това основава напрежение и блян да се вършат повече пътеки, да се изкарват пари, с които да се защитят заплатите ", разяснява Николай Петров.

В клиничните пътеки ще бъде вкарат и лекарският труд.

" Правят се планове, употребяват се и експерти от стопански институти, с цел да се дефинират базите за възнаграждение ", добави министърът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР