До първи март следващата година само спешните центрове да продължат

...
До първи март следващата година само спешните центрове да продължат
Коментари Харесай

Фармацевтът Маргарита Грозданова: Пращат ни пациент за лекарство, което го няма от 2 г.

До първи март идната година единствено незабавните центрове да продължат да издават предписания на хартия за диабет и антибиотици. Това оферират от Министерството на здравеопазването.

В момента медицинските екипи в дребните обитаеми места нямат техническа опция да изписват електронни предписания и по този начин здравето на хората там е застрашено, изясняват от ведомството. Проблемите след въвеждането на електронните предписания за изписване на антибиотици и медикаменти за диабет не престават.

Въвеждането на електронни предписания сътвори проблеми на пациенти и фармацевти в цялата страна. 

" Най-лошото е, че недоволствата не са единствено от пациенти, само че и от лекари, т.е. към НПО вече се обръщат и лекари, които са доста обезпокоени. Обръщат се и незабавни медици, когато отидат на адрес дали да се занимават с мобилно приложение, дали да търсят интернет, особено в провинцията по дребните обитаеми места, където и интернет няма, дали да лекуват човек. Обръщат се и педиатри, майки с дребни деца би трябвало да се връщат по 4 пъти до кабинета поради разминаване в кодовете ", изясни Пенка Георгиева от Пациентски организации " Заедно с теб " пред Bulgaria ON AIR. 

Фармацевтите показват, че част от казуса са кодовете на медикаментите, изписвани от лекарите, които са разнообразни от тези, които употребяват те. 

" Най-голям проблем е изписването на медикаменти, които не се намират в мрежата. Явно номенклатурата и това меню, което те употребяват, към момента не са изчистени и ни демонстрира медикаменти, които не са налични. Дойде пациент с лекарство, което го няма от 2 година ", посочи фармацевтът Маргарита Грозданова. 

Кодовете на медикаментите за лекари и фармацевти ще бъдат уеднаквени, съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски.

" Технологично това към този момент е реалност и се чака утвърждение от страна на Министерство на здравеопазването, с цел да бъде пуснато в продукционна среда, тъй че това е тематика, която към този момент е софтуерно затворена ", съобщи Йоловски.

От здравното министерство са уверени, че скоро казусът с електронните предписания ще бъде решен. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР