До първа оставка заради случая с насилие в Стара Загора

...
До първа оставка заради случая с насилие в Стара Загора
Коментари Харесай

Първа оставка след случая в Стара Загора

До първа оставка поради случая с принуждение в Стара Загора и спиране на ваканцията на депутатите за приемане на промени в Наказателния кодекс и в Закона за отбрана от домашно принуждение доведоха всеобщите митинги в страната. Ден по-рано с всеобщи мирни шествия хората в цялата страна показаха недоволството си от насилието и демонстрираха поддръжката си за 18-годишната Дебора от Стара Загора, обезобразена с макетно ножче, за което има 400 шева по тялото си. В множеството градове мирните митинги започнаха пред правосъдните покои. На първо място желаеме да се спре мълчанието, тъй като " замитането под килима " води след себе си лавина от неодобрение, коментираха  протестиращи. По време на шествията се издигнаха плакати с надписи " Нито една повече ", " Законът би трябвало да пази дамите ".
Изпълняващият функционалностите основен прокурор на  Борислав Сарафов изиска и незабавно получи оставката на прокурор Георги Видев като заместител административен началник на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Обвинителят беше представител на прокуратурата на делото, с което е променена мярката за неотклонение и е пуснат на независимост 26-годишния Георги Георгиев. Сарафов бе безапелационен, че Георги Видев не има нужните професионални и управнически качества, с цел да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора. Екип от прокурори при Върховната касационна прокуратура ще извърши цялостна инспекция на работата на Видев, както и на прокурор Десислава Първанова от Районната прокуратура в Стара Загора за интервал от две години. Първанова е първият наблюдаващ прокурор по делото. Временно бе отхвърлен от служба и правосъдният доктор от Окръжната болница в Стара Загора, квалифицирал телесната щета като " лека ". 
Междувременно стана ясно, че правната комисия в Народното събрание ще заседава изключително в четвъртък поради промени в Наказателния кодекс, свързани с насилието. Очаква се и изключително съвещание на Народното събрание в понеделник - 7 август, за гласоподаване на плануваните промени.
Промените плануват увеличение на отбраната от домашно принуждение и по-строги санкции. Предложенията са в два плана на Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС ПП-ДБ.
Има бяло леке в Наказателния кодекс, сподели омбудсманът Диана Ковачева. Тя разясни, че един от въпросите е обвързван с дефинирането на физическо, психическо и икономическо принуждение, които са планувани в Наказателен кодекс, само че са оставени напълно на правосъдната процедура. Проф. Ковачева напомни, че от години България е или осъждана, или делата (например от Страсбург) потвърждават неведнъж поради случаите на тежко принуждение, което не убива, само че смазва човешкото достолепие, само че причинителите не са наказвани, тъй като в Наказателен кодекс няма текст на инкриминиране на изтезания.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР