До оставка на Иван Гешев няма да се стигне. От

...
До оставка на Иван Гешев няма да се стигне. От
Коментари Харесай

До оставка на Гешев няма да се стигне, прогнозира бивш конституционен съдия

„ До оставка на Иван Гешев няма да се стигне. От изказванията, които прави основният прокурор, не ми се вижда податлив да подаде оставка “. Това съобщи в ефира на bTV някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров във връзка апелите на президента Румен Радев и на протестиращите Гешев да подаде оставка.

По думите му, Радев може единствено да призове основния прокурор да се отдръпна, само че не и да желае оставката му. Главният прокурор по този начин ги възприема нещата и споделя: „ Няма да подам оставката “, подсети някогашният парламентарен арбитър. 

Проф. Киров подсети, че в Конституцията е очакван ред, по който се приключва предварително мандатът на основния прокурор и изобщо на тримата висши магистрати – член 129, алинея 3. Съгласно тази алинея има пет учредения: – навършване на 65 години; оставка по персонално желание; влизане в действие на неоправдателна присъда за престъпно престъпление; трайна фактическа неспособност да се извършват пълномощията повече от една година и тежки нарушавания и дейности, които уронват престижа на правосъдната власт.

" Дали има тежки нарушавания преценя Висшият правосъден съвет ", посочи проф. Киров.

Неговата рецензия към Иван Гешев е, че непрестанно приказва за въздаване на правдивост, а това е работа на съда. " Главният прокурор би трябвало да приказва за правда ", счита някогашният парламентарен арбитър. Според него и нахлуването на прокуратурата в Президентството е било неточност.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР