До онзи ден, когато световните медии разпространиха новината, че Бил

...
До онзи ден, когато световните медии разпространиха новината, че Бил
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс – началото и краят на една любовна история буквално за милиарди

До оня ден, когато международните медии разпространиха новината, че Бил Гейтс се развежда след 27-годишен брак, даже не знаехме името й. Между другото, зад сходна непреднамерена анонимност се крият още много  други забележителни дами на фамозни мъже. Имената им са без значение, значимото е да стоят добре на общите фотоси и да споделят по интервютата, че поддържат на 100 % своите съпрузи в осъществяването на велики каузи. Велики каузи за човечеството, какъвто е случая с програмиста, предприемача, филантропа, визионера и какъв ли още не Уилям Хенри Гейтс. Или както си го знаем от много време – индивидът зад “Майкрософт ”.

Иначе дамата в нашата история се споделя Мелинда. И в случай че не беше фактът, че с изключение на брачна половинка на четвъртия по благосъстояние човек в света и съосновател на най-голямата частна благотворителна организация отново в света, тя можеше да бъде просто дамата, която живее в отсрещния на вашия апартамент – толкоз са скромни и ненатрапчиви и лицето й, и медийното й държание. Но Мелинда си знае цената. И тя със несъмнено се мери в 10-цифрено число!…

 Bill and Melinda Gates visit Khayelitsha in South Africa

Ако сте гледали късата документална поредност на Netflix “Inside Bill Gate’s Brain ” (2019), значи няма по какъв начин да не помните сцената, в която Гейтс и режисьорът Дейвис Гугенхайм играят карти. Когато Гейтс печели следващата “ръка ”, Гугенхайм възкликва с престорена злоба:

– Ей, щастливец и в живота, и във войната!

– И в любовта също! – бърза до добави противникът му.

От времето, когато сцената е снимана, са минали съвсем 4 години и макар, че в този момент съпрузите се развеждат, се съмняваме, че милиардерът би желал да поправи изявлението си от този момент. Защото без значение от протичащото се, едно е несъмнено: Бил Гейтс до гроб ще бъде признателен на Мелинда. Въпреки че не всеки път го е показвал красноречиво по време на 27-годишния им брак. А той стартира по чудноват метод, само че изцяло в стила човек, чийто мозък е в плен на цифрите, логаритмите и непоклатимата математическа логичност – със лист “за ” и “против ” брака.

Както може да се допуска за мъж като Гейтс, който е толкоз предан на работата си, че няма време за срещи и “други нелепости ”, ориста го събира с дамата на живота му точно чрез работата. През 1987 година Мелинда е наета на поста продуктов управител в “Майкрософт ”. Три седмици, откакто стартира работа, я изпращат на командировка в Ню Йорк, където вижда за първи път онлайн освен създателят на компанията, само че и бъдещия си брачен партньор. Случва се по време на служебна вечеря, когато Бил се доближава към масата й и сяда на свободния стол до нея. След събитието Гейтс я кани да се причисли към него и няколко другари за танци в нощен клуб, само че Мелинда учтиво отклонява поканата под предлог, че към този момент има спогодба за остатъка от вечерта. И с това “свалката ” завършва и всеки си потегля по пътя.

Но ориста към момента не е завършила с тези двамата и ги събира още веднъж няколко месеца по-късно.

Този път срещата е изцяло инцидентна. Засичат се на паркинга на централния офис na “Майкрософт ”. Отначало единствено си разменят по едно “здравей – здрасти ”, само че в идващия миг шефът се престрашава и кани Мелинда да излязат. Например след две седмици? И да, в случай че може телефонния й номер, ще е отлично. На втория му неблаговиден опит за свалка Мелинда дава отговор по този начин:

– Чак след две седмици?! Откъде да знам какво ще върша тогава! Извинявай, но не ми се струваш изключително импровизиран човек.

Бил обаче не се отхвърля. Само час след случката на паркинга набира номера (който въпреки всичко е съумял да получи!) и споделя с цялата смелост, на която е кадърен:

– Това задоволително непринудено ли е за теб?

Явно на Мелинда й е писнало да споделя не, по тази причина този път за многообразие споделя да. Двамата се срещат на по чаша вино, която прераства в две чаши  вино и с покачването на промилите се появява убеждението, че са родени един за различен.

Когато след известно време Бил и Мелинда си разменят първите “Обичам те ”, излиза наяве, че оттук насетне има единствено два разновидността: Или се вричат във безконечна честност или ситуацията е “на̀ ти си куклите, дай си ми парцалките. ”

 The Late Show with Stephen Colbert

“Бил трябваше да вземе решение! “ – спомня си Мелинда. Е да, тъй като не тя е тази с запасите и аналитичния мозък. В главата на Гейтс се заформя нещо като спор на ползи, дегизиран като алтернатива: В положение е по едно и също време да е влюбен и да бъде предан брачен партньор и да управлява огромна компания?

“Един ден влизам у тях и го виждам застанал пред бялата дъска да прави лист на преимуществата и минусите на брака. На мен ми стана доста смешно и може описът на бялата дъска да не е най-романтичното нещо на света, обаче за мен това беше показателно за сериозността, с която Бил подхождаше към решението да се обвърже съществено с някого. “

За този миг на раздвояване и съмнение предприемачът си спомня: “Тя беше имала доста гаджета преди мен, а аз имах единствено “Майкрософт ”. Отношенията ни не ми се костваха съществени, още повече, че един път Меллинда завоалирано загатна, че е нова в компанията и като се оглежда в близост, вижда някои доста привлекателни сътрудници, на които също би желала да даде късмет. ” Обаче макар всичките “ако ” и “въпреки че ” седем години след първата им среща двамата въпреки всичко вземат решение да се обвържат. Сключват брак на загадка гала на о-в Хавай на 1 януари 1994 г.  Бил е на 38, а Мелинда  – на 29 години.

През 1996 година двойката приветства на бял свят първото си дете – Дженифър. Следват още две пиленца в гнездото: синът Рори и втората щерка Фийби.

През 2000 година, откакто бъгът Y2K не погуби софтуерното ни битие на тази планета, както с смут чакахме, семейство Гейтс вземат решение да слагат началото на благотворителна фонтадция с невиждани до този миг активи и упоритости. За над 20 години от нейното битие съпрузите наливат над 50 милиарда (!) $ в разнообразни начинания, целящи да се борят с бедността и заболяванията в световен мащаб. Семейството подкрепя финансово създаването на стратегии за битка с маларията, детския апетит и дефицита на ваксини против разнообразни заболявания, а към днешна дата фондацията е дарила впечатляващата сума от 1.75 милиарда $ за битка с COVID-19.

Тенденцията най-богатите хора на планетата да стават още по-богати по време на пандемията не подмина и семейство Гейтс. Всъщност съгласно данни на  организацията Oxfam десетте най-богати хора са прибавили още по едни 540 милиарда $ към сметките си. Само за съпоставяне – 141 млд ще коства имунизирането на цялото международно население.

 Global Citizen Together At Home

Това е настоящият въпрос, който всички си задават, откогато двойката разгласи, че се разделя с общо изказване в персоналните си профили в Twitter: “След дълго обсъждане и макар многото старания, които вложихме във връзката си, взехме решение да сложим завършек на брака си. През миналите 27 години отгледахме три невероятни деца и основахме фондация, която оказва помощ на хората по целия свят да живеят пълноценно. Продължаваме да имаме вяра в тази задача и ще продължим взаимната си работа за фондацията, само че като двойка към този момент нямаме бъдеще. ” Някои специалисти обаче се тормозят, че този бракоразвод ще повлияе отрицателно върху благотворителната активност на фондацията. Вече като свободна жена Мелинда ще може сама да взема решение в какви благотворителни действия да влага парите от бракоразводния пакет, който ще получи. Няма да бъде казус разводът да съсипе филантропските упоритости на някой свръхбогат мъж, какъвто, апропо, е казусът с развода на Маккендзи Скот и Джеф Безос. Затова по никакъв начин не е изключено Мелинда Гейтс да употребява новия си статут, с цел да постави кол в колелата на благотворителната активност, поради която с Бил станаха пословично известни през годините.

Каквото и да стане с благосъстоянието и филантропските планове на Бил Гейтс след развода обаче, едно нещо ще си остане константа в живота на някогашните съпрузи – децата.

По-голямата им щерка Дженифър е на 25 и сега е втори курс медицина. Тя е запалена ездачка и постоянно споделя фотоси в Инстаграм от участията си в надпревари по конен спорт. Сгодена е за египтянина Найел Насар, който е професионален ездач.

Дженифър и по-малката й сестра Фийби постоянно са били доста близки, само че за разлика от Дженифър, 18-годишната Фийби се държи отвън светлините на прожекторите и даже профилът й в Instagram е заключен.

За единствения им наследник Мелинда Гейтс споделя: “Когато Рори се роди, се чудех какъв ли ще бъде този дребен човек като порасне. Сега, към този момент навършил 18, знам отговора. Рори е съчувствен и изпълнен с любознание към света. Той е превъзходен наследник и грижлив брат. Наследил е пристрастеността на родителите си към пъзелите. Едно от нещата, които ме карат изключително да се гордея с него е, че е феминист. Като го виждам, се изпълвам с оптимизъм по отношение на бъдещето, което неговото потомство ще построи. ”

 CBS This Morning

Навръх новата 2020 година семейство Гейтс чества 26-годишнината от брака си. По този мотив Мелинда разгласява в Twitter фотография, на която тя и Бил танцуват, усмихнати до уши. Текстът към фотографията гласи: “1 януари постоянно ще бъде доста специфичен ден за мен, тъй като, като се изключи че приветстваме една нова година, за мен той е и мотив да чествувам брака си с @thisisbillgates. Днес този брак навършва 26 години и не преставам да се учудвам на изпълненото си с обич сърце. Честита годишнина на мъжа, който ме води с танцова стъпка през живота. ”

Какво тъкмо е предиздвикало сърцето на Мелинда да се “изпразни ” от любовта и танцът да спре не може да знаем. Засега. Или може би до идващия туийт.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР