До октомври Европейската комисия очаква в ЕС да бъде разрешена

...
До октомври Европейската комисия очаква в ЕС да бъде разрешена
Коментари Харесай

ЕС очаква до есента да се използват поне три лекарства срещу COVID

До октомври Европейската комисия чака в Европейски Съюз да бъде позволена използването на най-малко три медикаменти против Коронавирус. До края на годината е допустимо броят на тези медикаменти да доближи пет, се показва в известие на Европейска комисия.

Също до края на годината ще стартира оценка на спомагателни седем медикаменти против новата болест. Комисията ще изготви лист на 10 вероятни лекувания и до юни ще дефинира петте най-обещаващи.

Европейска комисия е подготвена да обезпечи 90 милиона евро за изследвания и тествания на медикаментите, и 40 милиона евро за тяхното произвеждане. Комисията показва очакване за по-добро координиране на проучванията в търсенето на нови лекувания на Коронавирус.

Еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидис заяви, че комисията договаря за сключването на три предварителни съглашения за доставка на новите медикаменти. По нейните думи страните от Европейски Съюз демонстрират интерес към взаимна социална поръчка за доставките. Тя означи, че Европейската организация по медикаментите прави оценка 57 медикаменти срещу новото заболяване.

Кириакидис уточни, че 30 на 100 от пълнолетните европейци към този момент са получили първа доза ваксина срещу Коронавирус, а 12 на 100 са напълно ваксинирани. Тя изрази очакване страните отвън Европейски Съюз, които създават ваксини, да изнасят част от количествата и да не затрудняват веригите за доставки.

Говорител на Европейска комисия през днешния ден отговори уклончиво на въпроси дали Европейски Съюз поддържа предлагането на Съединени американски щати за отпадане на патентите за имунизациите срещу Коронавирус. Той прикани публицистите сами да решат дали да цитират ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен с изказванията й преди дни, че Европейски Съюз не е последовател на този метод, и от през днешния ден, че може да се намерения по предлагането на Вашингтон.

По неговите думи управляващите в Съединени американски щати са предизвестили Европейски Съюз, че ще предложат отпадане на патентите. Говорителят съобщи, че въпросът е противоречив и може да бъде единствено част от дейностите за реализиране на задачата за имунизиране на всички хора по света. Той заяви, че Европейски Съюз е решил да удължи до юли рестриктивните мерки за експорт на ваксини.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР