До около месец ще е готова предпроектната разработка за строителство

...
До около месец ще е готова предпроектната разработка за строителство
Коментари Харесай

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

До към месец ще е подготвена предпроектната разработка за строителство на трета лента по пътя Асеновград-Смолян. Това е извънредно предпочитан план за региона, която е единствената, чиято съществена връзка с вътрешността на страната е по второразреден път и е най-необлагодетелствана от транспортна позиция. Това разгласи в Смолян министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Разработката на българо-полския консорциум, който изготвя плана, планува построяването на трета лента с дължина от близо 30 км в избрани сектори от направлението. „ Това ще обезпечи опция за по-бързо, несъмнено и безвредно реализиране на връзката сред Автомагистрала „ Тракия “ и сърцето на Родопите “, уточни районният министър. Според него това ще повлияе извънредно позитивно върху развиването на туризма, като главен занаят за района, който регистрира сега растеж от 9-10% на годишна база.

Според министър Нанков, в случай че планът не изисква правене на екологична оценка, софтуерно е допустимо още до края на годината да се разгласи социална поръчка за избор на реализатор, като строителство може да се стартира идващия строителен сезон. Финансирането ще се обезпечи от бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “, посредством предстоящите по-високи до три пъти доходи от тол системата. Министър Нанков уточни, че с реализацията на плана ще се редуцира сензитивно времето за пътешестване от Асеновград до Смолян, което в този момент лишава към час и половина. Със завършването на плана за уширение на сектора Асеновград – Пловдив и строителството на източната дъга на околовръстния път на Пловдив, Смолян ще има и още по-бърза връзка с Автомагистрала „ Тракия “. „ Много хора обещаваха, само че знаете през кои години се рехабилитира пътят “, разяснява министърът и подсети за осъществения в предходния мандат на държавното управление ремонт на пътя Асеновград – Смолян и на тунелите по него.

На път за Смолян през днешния ден Николай Нанков ревизира напредъка по рехабилитацията на пътя Асеновград–Пловдив. Той заяви, че обектът би трябвало да е подготвен до края на лятото, като след рехабилитацията ще бъде с магистрални габарити. Вече е построено плануваното по плана второ платно в сектора в посока Пловдив и придвижването е трансферирано по част от него. За да се пренасочи трафикът, е изпълнена краткотрайна маркировка на новопостроеното платно и е въведена краткотрайна организация на придвижването. Рехабилитира се платното в посока Асеновград от Околовръстния път на гр. Пловдив до кръговото кръстовище при Крумово. Предстои и строителство на местни платна и кръгови кръстовища, с цел да има естествени включвания, както към околовръстното и бъдещата източната дъга на Пловдив, по този начин и към летището и обитаемоте места по протежението.

Министър Нанков означи, че Смолян е измежду отличниците по стратегиите за енергийна успеваемост. Към момента в града са санирани 29 жилищни блока, а още 29 са със стартирани действия. Със средства по линия на Оперативна програма “Регионално развитие” следва да се санират други 10 жилищни блока.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР