До обяд облачността ще е разкъсана, а след обяд и

...
До обяд облачността ще е разкъсана, а след обяд и
Коментари Харесай

Есента напомня за себе си: Захлажда се, ще вали ще гърми

До обяд облачността ще е раздрана, а след обяд и купесто-дъждовна. Отново над планинските региони от Западна и Централна България ще се чакат превалявания, съпроводени от гръмотевици, като тук-там преваляванията ще са обилни.

До вечерта явленията ще обзет източната половина от страната. Ще духа слаб до сдържан вятър от северозапад, а в Източна България – най-вече от изток.

Meteo Balkans издаде карта с предизвестия за рисково време, които са годни за събота - 16 септември. (Забележка: Картата демонстрира регионите, в които вероятността за рискови феномени е най-голяма, само че НЕ постоянно бурите обгръщат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л./кв. м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни, а тук-там и за обложни превалявания. Валежите ще са на изолирани места над посочените региони и ще са обилни по количества. Отново ще има условия за градушки. Бъдете внимателни и от вероятни местни наводнения в планинските региони, като преливания на планински реки.

Очакваните превалявания могат да доближат до 25-40 л./кв. м. Над тези региони ще са съпроводени и от засилена гръмотевична активност, мощен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Важно! Нека да се обърне внимание, че издадените карти от нас са за упования капацитет на явленията. Тоест, НЕ постоянно значи, че над дадената област ще се разразят стихии. Защото самите феномени са дребни по повърхност. Конвективните процеси са комплицирани за прогнозиране.

Времето по Черноморието

През нощта против събота ще доминира раздрана висока облачност. След обяд и с развиване на купесто-дъждовна и тук-там ще превали и прегърми.

Максималните температури на въздуха ще бъдат –25-27°С, а на морската вода - 23°-26°С.

Ще духа слаб до сдържан североизточен вятър.

Вълнението ще е сред 2-4 бала.

Времето в София

През нощта против събота времето в столицата ще е най-вече облачно, с превалявания от дъжд. Минималните температури ще се покачат и ще са сред 15-17°С. До обяд облачността ще е раздрана, а след обяд и забележителна с чести превалявания. Ще духа слаб до сдържан източен вятър. Максималните температури ще са сред 25-26°С.

Времето в планините - няма да е уместно за туризъм!

През целя ден ще е най-вече облачно с превалявания в Рило-Родопският масив, Средногорието и Централния Балкан. Ще духа сдържан вятър от северозапад. Температурите ще се намалят и оптималната на височина 1200 метра ще към 17°, на 2000 метра - към 10°.

Времето на Балканите

Под въздействие на преминаващ леден атмосферен фронт, на доста места над централните и източни региони от полуострова ще се разразят гръмотевични стихии. През идващите 48 часа се чакат обилни превалявания и висока възможност от градушки.

Прогнозист: Имре Дузмат, Meteo Balkans
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР