До няколко седмици ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово и КонтурГлобал

...
До няколко седмици ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово и КонтурГлобал
Коментари Харесай

Вижда се краят на договорите с американските ТЕЦ-ове

До няколко седмици Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 " може да излязат на свободния пазар.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Шефчович: България може да удвои ВЕИ мощностите и да намерения дали й би трябвало АЕЦ

До 2030 година енергийният микс ще би трябвало да съдържа 30% възобновими източници, уверен е еврокомисарят по енергетиката
15 мар 2018
Бизнесът чака " нови далавери " в енергетиката

Опасенията са, че ще се усили студеният запас, което ще увеличи и цената на тока
13 мар 2018
АЕЦ " Белене " върви към рестарт

Основният фокус към този момент не е дали да има централа, а обезпечаването на финансиране и вложител
12 мар 2018
Промени в Закона за енергетиката ще дадат несъразмерна власт на КЕВР

Идеята на депутати от " Обединените патриоти " енергийният регулатор да позволява покупко-продажби по своя преценка е рискова
9 мар 2018 Акцент
Работодателите са и срещу включването на нови централи с " преференциални цени ", визирайки Топлоелектрическа централа " Варна "

Офанзивата на национално показаните работодателски организации за промени в енергетиката продължава. След като през февруари КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ на два пъти се срещаха с премиера Бойко Борисов поради проблемите на пазара на електрическа енергия, в петък представители на бизнес сдруженията още веднъж посетиха кабинета на министър-председателя. Този път диалогът беше фокусиран върху бъдещето на така наречен американски централи - " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", увеличението на така наречен " леден запас " и включването в микса на нови централи с " преференциални цени ".

Последните две са свързани с възобновяването на активността на Топлоелектрическа централа " Варна ", която в края на предходната година бе продадена от CEZ на някогашния транспортен министър Данаил Папазов, за който се счита, че е непосредствен до Делян Пеевски. Ако терзанията на бизнеса, че тази централа ще получи преференциални цени и квота в студения запас, се окажат правилни, то неизбежно ще има повишаване на цената на тока за всички консуматори.

След срещата с премиера обаче, в която участваха още министрите Владислав Горанов и Теменужка Петкова, ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев, както и ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, публично удостоверение за такова развиване на нещата липсваше.

Договори с изтичащ период

Според публикуваното от работодателските организации известие в хода на диалозите с премиера е било установено, че е са налице всички предпоставки прекратяването на договорите с американските централи да се случи в границите на няколко седмици. Преговорите за това се водят от няколко месеца, защото сегашните цени, по които работят " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 " съставляват непозволена държавна помощ. Проблемът е, че при всички случаи страната ще би трябвало да заплати сериозна сума, с цел да скапе договорите.

Според Делян Добрев притежателите на централите не се конфронтират с държавното управление по този проблем, а се водят градивни договаряния, в които взе участие и Европейската комисия.

На първо време би трябвало да се пресметна каква част от направените до момента вложения в двете централи са изплатени. Когато сметката е налице може да се пристъпи и към съответно решение.
Единият вид е остатъкът да се изплати от страната, а централите да излязат на свободния пазар без отговорности за изкупуване на електрическата енергия и без преференциални цени.
Другата алтернатива е да се приложат контракти за разлика в цената, по този начин както е планувано да се случи със всички ВЕИ с над 4 МВт конфигурирана мощ. Накратко - концепцията е американските централи да продават електрическата енергия си през борсата и в допълнение да получат контракт за разлика с закрепена сума. Така, в случай че реализиран по-висока продажна цена, ще печелят повече, а в случай че е по-ниска - по-малко. Рискът е напълно за тяхна сметка, а страната понижава доста разноските си по отношение на сегашните дълготрайни контракти със наложително изкупуване.

Прекратяването на договорите с американските компании е една от точките, която държавното управление даде обещание на работодателите. Това е част от законодателните промени, които се приготвят от разнообразни институции, а задачата е нормализиране на пазара на електрическа енергия у нас.

Без повече преференции

От страна на ръководещите е стихотворец ангажимент посредством подготвяния сега пакет от законови промени в областта на енергетиката да се прибавят и такива, които да не разрешат блокиране на либерализацията на пазара, появяването на нов вид производители на сила с " преференциални цени " и присъединяване им в контролирания пазар.

Също по този начин са били отхвърлени и опасенията на бизнеса, че се приготвя двойно нарастване на количеството закупуван леден запас - от 500 до 1000 МВт. Става дума за мощности за произвеждане на електричество, които не работят, само че страната заплаща на притежателите им, с цел да ги поддържат в подготвеност.

Преди дни работодателските организации изпратиха отворено писмо, в което сигнализираха за разискването на такава концепция поради идното стартиране в употреба на Топлоелектрическа централа " Варна ". Както е известно новият притежател - компанията на Данаил Папазов " Сигда ", разгласи, че ще пусне в деяние три от шестте енергоблока, като употребява природен газ вместо твърдо гориво. По информация на ръководителя на КЕВР Иван Иванов към този момент даже са минали тестванията на 6-и блок и евентуално от 1 юли той ще бъде включен в енергийната система на страната. В сектора пък интензивно се приказва, че другите два блока ще бъдат включени като леден запас. Но към момента липсва информация за издадено ново сложно позволение за инсталациите на Топлоелектрическа централа " Варна " след промяна на горивото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР