До няколко седмици МВР ще обяви обществена поръчка, с която

...
До няколко седмици МВР ще обяви обществена поръчка, с която
Коментари Харесай

МВР търси с конкурс кой и как да го реформира

До няколко седмици Министерство на вътрешните работи ще разгласи социална поръчка, с която да избере компания, която да направи функционален и систематичен разбор на ведомството. Срокът за осъществяването му ще е сред три и шест месеца, научи " Дневник " от източник във вътрешното министерство.

По време на парламентарния надзор на 23 февруари вътрешният министър Валентин Радев изясни в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Красимир Янков, че на съображение Закона за публичните поръчки сред Министерство на вътрешните работи и колектив от учени от УНСС е подписан контракт за консултантска услуга с предмет " Усъвършенстване модела на ръководство на Министерство на вътрешните работи (дейности и структури) ".

Като резултат от осъществяването на контракта министърът чака да бъдат разпознати структурни управнически проблеми, свързани с рационализиране модела на ръководство. От разбора ще произтекат вътрешноструктурни промени, целящи възстановяване на общата съгласуваност и повишение успеваемостта от ръководството и активността на Министерство на вътрешните работи, съобщи още Радев.

От отговора му се схваща, че изпълнителят следва да показа отчета си до 23 март.

" Дневник " чака отговори от Министерство на вътрешните работи на каква стойност е бил договорът с колектива от УНСС и кой влиза в състава му. След което министърът ще се запознае с този първичен разбор и ще разгласи търга за избор на външен анализатор.

" Подготвя се осъществяване на процедура за възлагане на

социална поръчка, която да е обвързвана с реинженеринг.

Накратко казано, на системата, посредством която да се изследват и усъвършенстват работните процеси, и системи до равнище изпълнителска служба. Възможно е това да способства за смяна в системата на възнаграждението, само че няма директна връзка ", сподели още министърът от парламентарната естрада.

Радев изясни още, че външният разбор и реинженеринг са разисквани със синдикатите в полицията, които коментирали: " Браво, да, добре. Най-накрая някой ще огледа в бъдещето - новото политическо управление имам поради. "

Зам. вътрешният министър Красимир Ципов съобщи за " Дневник ", че

Министерство на вътрешните работи към този момент е получило и рекомендации от Световната банка ,

свързани с ръководство на бюджета му и понижаване на разноските. Идеята на разбора е да покаже дали има структури в полицията, които дублират функционалностите си, и може ли да се създадат разбърквания вътре в системата на министерството, изясни още той. Заяви, че са решили, че е най-добре външна компания да направи разбора, а най-честно - тя да бъде определена посредством търг.

Председателят на най-големия полицейски профсъюз - Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР), Валентин Попов, изясни за " Дневник ", че предварителният разбор, направен от УНСС, ще им бъде показан на идващия съвет за обществено партньорство на 5 април. След което той би го коментирал.

През декември 2017 година се разбра, че тихомълком ръководещите зачертаха административната промяна в Министерство на вътрешните работи. Те отстраниха в Закона за Министерство на вътрешните работи основаването на държавно дружество " Център за даване на услуги ". Идеята беше посредством него вътрешното ведомство да се разтовари от неприсъщи му административни действия - издаване на персонални документи, регистрация на транспортни средства и други, и да концентрира напъните си в битката с престъпността. То бе една от дребното промени, които останаха от втория кабинет на Борисов.

В началото на мандата на третия кабинет на Борисов Валентин Радев съобщи, че ще прави промяна в системата на Министерство на вътрешните работи,

откакто бъде направен повсеместен функционален разбор.

Миналата година синдикатите стачкуваха на всеки празник на полицията. Исканията им бяха три - нарастване на заплатите с 20%, обвързване на главното заплащане със обществено измерим индикатор и правенето на напълно нов закон с присъединяване на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

След като те заплашиха и излязоха на митинг в деня на формалното разкриване на българското председателство на Европейския съюз, министър председателят Бойко Борисов се срещна със синдикалистите и им даде обещание 100 млн. лева за нарастване на заплатите от март. Те оповестиха, че краткотрайно преустановяват митингите.

В края на предходната година пък стана известно, че в държавния бюджет за 2018 година са планувани 55 млн. лева повече за заплати на служителите на реда, които бяха разграничени сред тях съгласно заслуги. В края на предходната година те получиха и коледни бонуси за пръв път от най-малко 10 години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР