До няколко минути два автобуса ще бъдат паркирани в българското

...
До няколко минути два автобуса ще бъдат паркирани в българското
Коментари Харесай

Генчовска: Комендантският час в Киев затруднява евакуацията на българите

До няколко минути два рейса ще бъдат паркирани в българското посолство в Киев, с цел да изтеглят български жители, заяви министър председателят Кирил Петков на брифинг в Министерството на външните работи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви пред публицисти,

че в Киев е разгласен комендантски час от 17:00 ч. през днешния ден до 8:00 ч. в понеделник ,

което затруднява евакуирането на нашите сънародници, защото те нямат право да напущат домовете си и да се придвижват. Генчовска увери, че се търси най-удачен метод за обезпечаване на безвреден кулоар за извеждането от Киев нашите сънародници.

Създадена е специфична група под формата на приложение, в която са включени всички искащи за евакуация в Киев .

Посредством приложението нашите сънародници към този момент са осведомени за часа и мястото на потегляне, тогава, когато може да се реализира зеленият кулоар.

Генчовска сподели, че българските служби за сигурност търсят опция за извеждане на българите от Киев

в посока за безвредно направление, откъдето рейсовете да тръгнат към България. От Одеса за България към този момент са тръгнали три цялостни рейса, като в тях са и четирима италианци и двама украински жители, осведоми Генчовска. Утре от Одеса потеглят два рейса, които ще бъдат придружавани от полицейски конвой.



Министърът сподели, че са предложили на българските жители, които пътуват с персонални коли ,

да зареждат по 20 литра гориво и да поддържат непрестанно цялостни резервоари до овакантяване на територията на Украйна. На граничните пунктове има наши дипломатически чиновници за оказване на безпроблемно прекосяване през пунктовете и за консулска помощ, заяви още Генчовска.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР