До няколко месеца първите марки българско кисело мляко със защитено

...
До няколко месеца първите марки българско кисело мляко със защитено
Коментари Харесай

Пускат на пазара до месеци защитеното кисело мляко

До няколко месеца първите марки българско кисело мляко със предпазено название за генезис ще се появят на пазара.

Това стана допустимо откакто Европейската комисия вписа киселото ни мляко в формалния указател на предпазените артикули.

То ще се създава единствено от българско мляко и закваска и няма да съдържа консерванти.

Четири години български производители на кисело мляко, дружно със земеделското министерство се бориха то да бъде вписано в Европейския указател на предпазените наименования за генезис.

Само няколко такива млечни продукта в границите на общността като сиренето „ Фета “ от Гърция имат тази привилегия.
Оттук нататък преработватели, който желаят да създават под марката българско кисело мляко би трябвало да съблюдават наложителни условия.

„ Не единствено млякото, само че и фуражите от които се създава това мляко би трябвало да бъдат от български генезис. Закваската, която се употребява би трябвало да бъде българска, а не модифицирана и киселото мляко не би трябвало да съдържа никакви консерванти и други типове стабилизатори “, сподели Симеон Присадашки, Сдружение „ Български обичайни млечни артикули “ пред Българска национална телевизия.

Засега единствено четири наши компании ще създават кисело мляко със предпазено название.  Към тях могат да се причислят и други, само че преди този момент би трябвало да са получили документ за спазени условия и по-късно да аплайват в Брюксел. Киселото мляко със предпазено название ще го разграничаваме на пазара по специфичен знак на етикета.

„ Факт е, че през последните години с нашите проучвания сме установявали нарушавания в качеството на киселите млека. Влагат се какви ли не артикули. Сега считаме, че с тази предпазена марка ще се увеличи качеството на тези артикули “, сподели Антоан Атанасов, Асоциация Активни консуматори.
Износителите на българско кисело мляко към този момент няма да имат нелоялната конкуренция на други производители от Европа.  Полза има и за фермерите, тъй като ще се увеличи търсенето на сурово българско мляко. Но най-голямата е изгодата за потребителите, които ще употребяват чист, естествен артикул.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР