До няколко месеца евродепутататът от Групата на Прогресивния алианс на

...
До няколко месеца евродепутататът от Групата на Прогресивния алианс на
Коментари Харесай

Евродепутатът Цветелина Пенкова предлага създаване на общоевропейски регламент за иновации, технологии и старт ъпи


До няколко месеца евродепутататът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова ще внесе в Комисията за индустрия, проучвания и енергетика в Европейския парламент предложение за общоевропейски правилник за нововъведения, технологии и старт ъпи. Това стана ясно на проведената от нея конференция „ Иновации посредством политика “.

„ Диалогът за политиките в областта на нововъведенията и технологиите е основен за основаването на удобна европейска законова рамка, която да насърчи пазарната реализация на нововъведенията и разрастването на тази промишленост “, сподели Пенкова при откриването на форума. Според нея посредством нововъведения и нови технологии Европейски Съюз може да усили продуктивността на стопанската система си с близо 20% и да добави към 3 трилиона евро до 2030 година

„ Сега, повече от всеки път, Европа има потребност от тактика за нововъведенията, която да отразява европейските цели “, счита Пенкова. Тя изрази убеденост, че България има капацитета да бъде измежду европейските водачи в тази област, тъй като разполага с одобрени фрагменти, учени и бизнесмени. Според Пенкова посредством верни политики можем да се наредим до страни като Естония, Литва и Словения.

Евродепутатът очерта връзката сред този бранш и общата икономическа картина: „ Ще създадем повече благоприятни условия за напредък, повече работни места и ще достигнем до повече пазари, които ще допринесат за напредъка на нашата стопанска система. Ще помогнем на нашите старт ъпи и компании да осъществят цялостния си капацитет и да бъдат конкурентноспособни на европейския и международен пазар. “

Цветелина Пенкова счита, че постигането на тези цели изисква и непрекъснати вложения в научни проучвания и нововъведения.

В конкретика тя предлага изработването на общоевропейския правилник за старт ъпи, които основават нововъведения и технологии да включва:

Ясна формулировка на понятията Старт ъп и Скейл ъп

Ясно разграничаване сред тези понятия и понятието за дребни и междинни предприятия

Създаване на удобни правила в областта на трудовото законодателство по отношение на работа от разстояние, работа от у дома, без значение в коя страна се намират чиновниците

Създаване на облекчени процедури и ясни правила по отношение на обезпечаването на такива чиновници

Създаване на данъчни облекчения и тласъци за лица, които финансират такива действия

Създаване на унифицирани правила по отношение на корпоративното структуриране на сдружения, които са финансирани от частни лица вложители или от фондове за рисков капитал

Създаване на удобен режим и стимулиране на университетите и Българска академия на науките за колаборация с бизнеса, с цел да се увеличи броя на Спин офи

Консолидиране и ясно структуриране на всички към този момент основани принадлежности на равнище Европейска комисия за поддръжка на развиването на технологиите и нововъведенията

Създаване на административни облекчения за промишлеността, с цел да може същата да се концентрира повече върху това, което основава и по-малко върху формалности

Създаване на общи за целия Европейски съюз правила за старт ъп визи

Цветелина Пенкова не подмина и основната роля на младите в развиването на нововъведенията и технологиите: „ Мисля, че всички бихме се съгласили, че младежите са моторът на софтуерния напредък и на последвалата смяна на нашето всекидневие. Не би могло да бъде и другояче, защото технологии и нововъведения се развиват най-добре посредством двигателната мощ и силата на новите генерации. Положим ли старания да бъдем водач по благоприятни условия за реализация и качество на живот на младите, които желаят да бъдат бизнесмени, които желаят да развиват технологии и нововъведения, ще създадем удобна среда за живот за всеки жител на Европейския съюз и ще можем да бъдем конкурентоспособни на сегашните водачи в региона - Съединени американски щати и азиатските страни. “

„ Днешната конференция извежда на напред във времето провокации, само че на тези провокации освен се търсят отговори, а се търси по какъв начин да бъдат превърнати във благоприятни условия. “ Това сподели в изявлението си европейският комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел. Тя установи, че Европа изостава в нововъведенията, а има мощна промишленост. Затова еврокомисарят и екипът й след две седмици ще анонсират новата европейска иновационна стратегия. Габриел очерта пет области, в които би трябвало да се направи повече- привличане на частни вложения във фондове за рисков капитал, създаване на мощна база от гении, свързване на районните екосистеми, потребност от пробни пространства, нужда от база данни за правене на иновационни политики. Габриел посочи, че политиката е нужна, с цел да има рамка и поддръжка в съдействие със бранша.

„ Всяка една опция да разпространяваме тематиката за нововъведенията и какво може да направи страната е положително пристигнало “- обърна се с признателност към уредника на конференцията министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. Според него е значимо да се означи, че нововъведенията прибавят стойност към стопанската система, новият бизнес прибавя стойност и по тази причина производствата иновират. Той разяснява, че където има застоялост, се постанова страната да провокира изкуствено нововъведения. „ Държавата би трябвало да сътвори верните условия да се случват нововъведенията “, добави Лорер. Според него е належащо основаване на същински общ пазар в Европа- фрагментираността на пазара е причина да се губи интелектуална благосъстоятелност. Той прикани да се посява предприемаческия дух у младите, давайки им опция да работят на един огромен по- общ пазар в Европа.

Зам.- министърът на стопанската система Димитър Данчев очерта като акцент на министерството подобряването на бизнес средата и стимулиране на развиването на нововъведенията в произвеждане и услуги. Като по този начин съгласно него ще се подобрят и изискванията на труд, и икономическата успеваемост на предприятията.

„ Българска академия на науките по своята натура е натурален сътрудник в развиването на нововъведенията. Големите пробиви произтичат от научни проучвания “- сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Той означи, че от взаимната работа на учените и бизнеса се раждат сполучливите нововъведения. Академикът счита за нужно по подобаващ метод да се намерят принадлежности и тласъци за положителното взаимоотношение сред бизнеса, страната и науката.

„ Две трети от сполучливите нововъведения идват от промишлеността “, регистрира ръководителят на АИКБ Васил Велев. Той посочи, че нововъведенията се изискват от промишлеността и тя е естествено поле за развиването им. Отбеляза, че България стои добре като развиване на нововъведенията. Според Велев е потребно да се развиват плануваните 1500 СТЕМ кабинети, с цел да родят нови откриватели.

Димитър Ганев от ТРЕНД изнесе данни, че ¾ от младежите в България считат, че Европейски Съюз би трябвало да има по- дейна роля за развиването на нововъведенията, като тази роля е оценена като мощно подкрепяща. Повече от 74 % не са осведомени за политиките на Европейски Съюз в областта на нововъведенията и технологиите.

Председателят на BESCO Недялко Дервенков сподели, че младежите от старт ъпите и бизнесмените желаят да порастват финансово посредством продажби и нови пазари, не посредством публични поръчки.

Основателят на медията за нововъведения The Recursive Ирина Обущарова акцентира, че информираността за това какво се случва в общността на старт ъп екосистемата е в затворен балон и той би трябвало да се спука.

По време на работата си по предлагането за общоевропейски правилник за старт ъпи, занимаващи се с нововъведения и технологии Цветелина Пенкова е в непрекъснат разговор с представители на старт ъп промишлеността от всички страни членки и на общоевропейско равнище, измежду които и BESCOиEuropean Startup Alliance.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР