До няколко години изхвърлянето на дрехи и обувки в общите

...
До няколко години изхвърлянето на дрехи и обувки в общите
Коментари Харесай

Предвижда с наредба да бъде забранено изхвърлянето на дрехи в контейнерите за общ отпадък

До няколко години изхвърлянето на облекла и обувки в общите контейнери ще бъде неразрешено. Според оповестената за разискване Наредба за отпадъците от обувки и текстил, България би трябвало да извърши европейските условия и да насърчи повторната им приложимост. Дрехи, обувки и текстилни боклуци ще могат да бъдат връщани в комерсиалните обекти или да бъдат изхвърляни в контейнери, които са предопределени особено за тази цел.

В Хасково такива контейнери има единствено от месец и половина и част от хората към момента не знаят защо служат. Много обаче към този момент ги употребяват и по тази причина от общината се надяват, че условието да се рециклират по 4 кг облекла и обувки на човек до 3 години ще бъде спазено. „ Аз мисля, че хората ще извърнат внимание, ще бъдат дисциплинирани и ще се съблюдава тази квота. Изхождам от обстоятелството, че информацията, която ни е подадена от компанията, която слага тези контейнери, е, че за 1 месец са събрани 6 тона в тези контейнери, които към този момент са 10 на брой”, окуражен е зам.-кметът на Хасково Мария Вълчева.

Все отново доста хора не престават да изхвърлят облекла и обувки в общите контейнери. За Ана Кунчева разделното събиране и спазването на разпоредбите са доста значими, само че счита, че българинът мъчно може да бъде превъзпитан. „ С санкции може, може да е дребна глобичката единият път, вторият път… Докато не бръкнеш в джоба му, нищо не се оправя, пък в този момент стана - всеки вдигнал главата, огромна работа”, споделя хасковлийката.

Оказва се обаче, че на доста места, особена зад част от жилищните блокове, са се образували същински сметища, където има всевъзможен тип боклуци, в това число облекла, обувки и храни. В Хасково такива сметища има на десетки места, макар че част от тях постоянно се чистят. „ В момента наподобява относително добре, защото скоро е почиствано и тук мога да кажа, че общината поставя големи старания през годината да го чисти може би 4 пъти. През годината губим най-малко 1 месец да почистваме такива сметища, нерегламентирани”, сподели Щерьо Янев, който е шеф на общинско дружество " Екопрогрес " – Хасково.

А пред камерата жителите на тези региони приканват за наказания. „ Много те апелирам - на общината, на кмета, желая на всички по 100 лв. санкция да турят да не хвърлят. Без санкция няма да стане тая работа”, безапелационна е Севджан Мехмедали, предава nova.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР