До няколко дни ПП ГЕРБ ще внесе промени в Закона

...
До няколко дни ПП ГЕРБ ще внесе промени в Закона
Коментари Харесай

ГЕРБ внася до дни промени в Закона за извънредното положение

До няколко дни Политическа партия ГЕРБ ще внесе промени в Закона за изключителното състояние, свързани с идния парламентарен избор. Това сподели Красимир Ципов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ в 44-то Народно заседание пред " Фокус ".

„ Това е последната сесия на 44-то Народно заседание, за нас и през тази сесия ще остане като най-съществен приоритет вярното ръководство на рецесията, провокирана от пандемията. Ще продължаваме да работим в посока да удовлетворим нуждите на българските жители и всеки, който има потребност, да получи поддръжка. Ще обърнем внимание и на други настоящи законодателни начинания.

В околните дни ще внесем промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние и последствията от него, с които да създадем условия за облекченото от една страна, въпреки това и несъмнено гласоподаване по време на идните парламентарни избори. Акцентите са в две направления – категорично да уредим опцията за гласоподаване на лицата, които са сложени под карантина и са на домашно лекуване, както и за тези, които са на лекуване в лечебни заведения, с цел да упражнят правото си на избор “, изясни депутатът, представен от Епицентър.

Според Красимир Ципов за самото гласоподаване е належащо и удължение с още няколко месеца на валидността на изтеклите документи за идентичност.

“Трябва да бъдем реалисти, изключителната епидемиологична конюнктура ще бъде продължена. В Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние и последствията от него е мястото да бъдат написани такива текстове, които да обезпечат такава опция, която да е в безспорен синхрон с Изборния кодекс “, сподели още той. Промените плануват две благоприятни условия – лицата, които са в карантина и се лекуват в домашни условия, да гласоподават с преносими секционни изборни комисии, а настанените в лечебни заведения да гласоподават в секционните комисии, образувани в лечебните заведения.

В някои по-големи лечебни заведения, където има задоволителен брой пациенти, може да се образува една обособена секция единствено за тези, които се лекуват от COVID-19, добави Красимир Ципов. По думите му към сегашния миг не е добре да се вършат промени в Изборния кодекс.

„ Разписвайки в детайли метода на гласоподаване по този начин, както е планувано в Изборния кодекс за тези лица, ще реализираме този синхрон и ще създадем опция за спокойното и несъмнено практикуване на избор от тези български жители. Достатъчно значима е смяната в Закона за изключителното състояние и във връзка с опцията за удължение валидността на документите за идентичност “, добави депутатът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР