До неотдавна Хонконг беше имотният пазар с най-високите цени в

...
До неотдавна Хонконг беше имотният пазар с най-високите цени в
Коментари Харесай

Протестите в Хонконг сринаха цените на хотелите

До наскоро Хонконг беше имотният пазар с най-високите цени в света, в това число и на жилищата чартърен и хотелските стаи. Но интервенциите от страна на Китай, които бяха посрещнати с митинги, настояващи за демократично ръководство на града страна, нанесоха мощен удар на локалната стопанска система, водейки до увеличена политическа неустановеност и безпорядък за доста промишлености, в това число туризма.

По-рано този месец данните на финансовия секретар на Хонконг демонстрираха, че браншът се е свил с повече от 40% на годишна основа през август, което e най-слабото му показване от 2003 година, когато в страната върлуваше зараза от тежък изострен респираторен синдром. В резултат на това, хотелите в страната са принудени да намалят цените, в опит да привлекат клиентела, като в някои случаи офертите са извънредно привлекателни.

Ново дъно в цените на наем на хотелски стаи беше намерено от изданието South Morning Post, съгласно което хотелът Winland 800, намиращ се в засегнатия от митингите квартал Цинг И, е предложил стая за едвам 71 хонконгски $ или 9 щатски $. При тази цена е по-евтино да се живее непрекъснато в хотелската стая, в сравнение с да се придобива жилище или да се наема такова. Това е намаляване от съвсем 70% по отношение на общоприетата цена, която е коствала стая в Winland 800 през март 2018 година

Хотелиерският бизнес не просто намалиха цените, само че, с цел да се оправят и с проблемите пред тях, се обърнаха за помощ към управляващите, настоявайки за заплащания (ренти) и банкови заеми при префернциални условия. Бюрото по жилищата в Хонконг към този момент намали наемите на обществените наеми, а HSBC е предложила отбив по заемите за дребните и междинни компании в града, които изпитват усложнения поради политическата конюнктура.

Хотелиерите се обърнаха и с друго извънредно искане - те помолиха държавното управление да им разреши да продават или отдават чартърен стаи, все едно са къщи. Аргументът им е, че сега градът е изправен пред недостиг на жилищата, а хотелските стаи стоят празни. " Ако държавното управление признае, че има потребност от жилища за младите, то би трябвало да отпусне разпоредбите и да разреши хотелските стаи, които разполагат с кухни, да бъдат отдавани чартърен за интервал от над 28 дни и да могат да се продават на наемателите си ", споделя създателят и основен изпълнителен шеф на Ovolo Group Гириш Джунжнувала, който е един от хората, призоваващи за помощ за хотелиерите. Неговата компания също е наранена от политическата неустойчивост, като назначените от бизнесмена 170 души са изправени пред понижаване на заплатите, работното време или даже освобождение от работа по неговите думи поради свиването на приходите. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР