До настоящия момент през платформата HaveIBeenPwned.com (HIBP) са установени изтекли

...
До настоящия момент през платформата HaveIBeenPwned.com (HIBP) са установени изтекли
Коментари Харесай

Изтекли паролите на стотици електронни пощи

До сегашния миг през платформата HaveIBeenPwned.com (HIBP) са открити изтекли в общественото просдтранство пароли на 1516 адреса на е-поща в домейни, принадлежащи на държавната администрация. Това оповестява министърът на електронното ръководство Александър Йоловски на въпрос на депутата Божидар Божанов от " Продължаваме Промяната – Демократична България ".

Във въпроса си Божанов припомня, че през март предходната година Министерството на електронното ръководство е присъединило България към страните, имащи достъп в действително време до данни за изтекли потребителски пароли, а през актуалната седмица беше оповестена информация за лист с изтекли пароли на български консуматори.

Според министъра в общественото пространство са изтекли и 419 адреса на е-поща в домейн government.bg, както и 504 адреса за е-поща, употребяващи обществени безвъзмездни платформи за служебни цели от държавната администрация като да вземем за пример mail.bg, abv.bg, gmail.com и други

В самата платформа HIBP е конфигурирано наблюдаване на общо 610 домейна, принадлежащи на държавната администрация, което значи, че е допустимо да се извличат данни, свързани с е-поща в тях, показва Йоловски.

Тъй като е невероятно да се дефинира дали изтеклата ключова дума е на самата поща, или е такава, която потребителят е употребил за регистрация в инцидентна интернет страница, това не се смята за киберинцидент по Закона за киберсигурност, безапелационен е министърът.

Как да разпознаваме фишинг имейлите

Той разказва какъв е редът при определяне и известяван на притежателите на е-поща при приключване на данни. При определяне на изтекли данни, към адреса се изпраща писмо от името на Националния екип за реакция на произшествия с компютърната сигурност, в което се дава изтеклата ключова дума и линк към портала HIBP за верификация. Препоръчва се промяна на всички употребявани пароли и да не се употребява служебната е-поща за регистрация в уеб сайтове с неслужебни цели.
 istock istock
По отношение на оповестения файл, съдържащ 6 милиона записа от български домейни, разбор е посочил, че общо 552 адреса са на държавната администрация, като до 159 от тях към този момент е изпратено предизвестие. Други 152 домейна са неактивни все още, а 3775 акаунта в edu.mon.bg съставляват сметки на възпитаници, употребявани за отдалечено образование. Отчетено е, че те са с невисок риск заради естеството на потребителите, добавя министърът. 8 от адресите са на общински администрации, които употребяват обществена безвъзмездна поща.  Установени са 396 неповторими електронни адреса, към които до този миг не е изпращана нотификация, само че националният екип е подхванал нужните ограничения за известяван, се споделя още в отговора на Александър Йоловски.

В умозаключение от министерството показват, че изтеклият през януари тази година файл съставлява композиция от предходни течове на данни. Предполага се,че са включени данни от интервала 2019-2021 година, от които са извлечени български домейни и броя им е увеличена с подправени данни.
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР