До началото на май 2023 г. страната ни е унищожила

...
До началото на май 2023 г. страната ни е унищожила
Коментари Харесай

Над 14 млн. дози COVID ваксини влезли у нас, приложени са 4,6 млн., унищожени – 1,5 млн.

До началото на май 2023 година страната ни е унищожила близо 1,5 млн. дози ваксини против COVID-19 на стойност над 33 млн. лева, като следва унищожаването на още близо 370 хиляди дози на стойност над 11,8 млн. лева Това стана ясно от отговора на служебния здравен министър доктор Асен Меджидиев на въпрос на депутата от „ Възраждане “ Маргарита Генчева във времето за парламентарен надзор през днешния ден.

Общата стойност, която е платила страната за ваксини против COVID-19, е в размер на 345 924 061 лева, в това число 1 305 464 предплатено платени през 2022 година дози, регистрира министърът.

До 3 май 2023 година у нас са доставени над 14,4 млн. дози ваксини, като приложените са над 4,6 млн., а дарените – над 3,5 млн. България е дарила ваксини на Кралство Бутан, република Северна Македония, Бангладеш, Босна и Херцеговина и Иран, осведоми доктор Меджидиев.

От думите му стана ясно още, че все още са изтекли всички съглашения за пазаруване и доставка на Коронавирус ваксини, също така с Pfizer/BioNTech, по което страната ни има да получава тази година доставки в размер на над 8,3 млн. дози. По него обаче е в ход развой по предоговаряне сред Европейската комисия и фармакомпаниите, като нашата страна упорства то да се приключи или количествата ваксини да се понижат фрапантно на база действителни потребности, без каквито и да било финансови компенсации, произлизащи от това.

Д-р Меджидиев напомни, че при започване на юни и в края на октомври 2022 година министрите на опазването на здравето на 10 страни, членки на Европейски Съюз (България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения) изпратиха общи писма до Европейския комисар по опазване на здравето и сигурност на храните, с които приканват Европейска комисия в качеството ѝ на договарящ да предоговори изискванията на съглашението с Pfizer/BioNTech, като понижи количествата ваксини съгласно действителните потребности на страните.

В средата на март тази година пък на съвещание на Съвета по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси на Европейския съюз беше показана позицията на България, с която е декларирано, че Европейската комисия следва да предоговори изискванията на съглашението, като се сътвори опция за заявяване единствено на действително нужни количества без финансова тежест. Според министъра на сегашния стадий страната ни не се нуждае от никакви количества ваксини против COVID-19.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР