До момента за Украйна не е изнесен нито един куршум,

...
До момента за Украйна не е изнесен нито един куршум,
Коментари Харесай

Нинова: БСП напуска коалицията, ако МС реши да се изнасят оръжия за Украйна

До момента за Украйна не е изнесен нито един патрон, акцентира вицепремиерът

"Реши ли Министерският съвет да се изнасят оръжия за Украйна,БСП ще напусне обединението ".

Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова в село Първенец, където се срещна с производители на зеленчуковата борса, съобщи Nova.bg.

"По мотив спекулациите сега, че действително се изнася оръжие,отново удостоверявам - нито един патрон не е изнесен за Украйна. България изнася оръжия за над 50 - 60 страни, само че всичките са с краен консуматор тези страни. България не може да реализира надзор върху това какво се случва след това. При нас няма нито един контракт нито заУкрайна, нито за Русия. Стигне ли се до решение на Министерски съвет за подобен експорт - ние напущаме обединението ", акцентира Нинова.

Вицепремиерът изрично отхвърли България да изнася оръжия за Украйна през Полша, само че удостовери, че имаме контракти с Чехия, Полша, Англия, Египет, Съединени американски щати, Алжир и доста други страни. "Изнася се оръжие за тези страни доста преди войната, договорите са подписани преди войната и преди държавното управление да пристигна на власт. Оттам нататък страната, която го придобива, взема решение какво да прави с тези оръжия ", разясни Нинова.

По думите й няма по какъв начин тихомълком да се изнася оръжие зад тила на комисията, която се занимава точно с продажбата на военно-технически средства, тъй като утвърждението минава през доста служби - ДАНС, Военно разузнаване, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и най-после през Министерството на стопанската система.

По мотив изненадващото й посещаване в "Кинтекс " в четвъртък тя уточни: "Не съм отишла в "Кинтекс ", с цел да диря злоупотреби. Това не е моя работа ".

Тя разяснява и проблемите на земеделските производители у нас.

„ Дойдохме в Първенец, освен с цел да чуем на място търговците, само че и да помогнем за решение на проблемите им. От години отстояваме политика в отбрана националното произвеждане. На фона на растежа на цените и рецесията – би трябвало да мислим в вероятност. Миналата година поддръжката беше близо 29 млн., а в този момент, до този миг е 53 млн. лева като предлагаме в актуализацията да се включат в допълнение 100 млн. лева Производителите главно се оплакват от високите цени на тока иот скъпите торове”.

По думите й земеделците упорстват и за заледяване цената на газа, такава, каквато е сега по контракта с „ Газпром”, а разликата от повишаването да се поеме от страната. "Това е рационално. Подобно решение ще даде резултат и ще помогне да не им се оскъпява стоката. Реална мярка би била и нулево Данък добавена стойност върху българските плодове и зеленчуци ", акцентира тя.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР