До момента Военномедицинска академия (ВМА) е извършила чернодробна трансплантация на

...
До момента Военномедицинска академия (ВМА) е извършила чернодробна трансплантация на
Коментари Харесай

ВМА с информационна кампания за донорството

До момента Военномедицинска академия (ВМА) е направила чернодробна трансплантация на 63-ма пациенти . На годишна база обаче това е малко, защото няма осъществени задоволително донори.

Тези данни изнесе по време на полемика доцент Ивелин Такоров - началник на Клиника по коремна хирургия и част от трансплантационните екипи на ВМА.

Десетки мотористи от " Sofia Riders " се включиха в осведомителна акция за донорството, проведена от ВМА.

На днешната дата - 13 октомври, Съветът на Европа празнува за 19-та поредна година Европейския ден на органното донорство и трансплантация и още веднъж ще даде гласност на идеята. Целта на интернационалното му отбелязване е поощряване на обществения спор и подкрепяне на околните за взимане на осведомено решение в извънредно тежките за тях моменти, което може да бъде животоспасяващо за чакащите трансплантация.

Днешната среща във ВМА е по самодейност на самите мотористи и се организира за втора поредна година . Любителите на високите скорости не са съгласни с квалификацията, която постоянно им се дава, а точно " донори ". Статистиката демонстрира, че за 11 години във ВМА няма нито един донор-моторист.

Такоров акцентира, че концепцията на отбелязването на този ден е точно, с цел да се покаже на обществото какъв брой значим е този развой - и за напредъка на медицината, и за нуждаещите се пациенти.

" Защото едни органи, които са ненужни към този момент на пациентите с мозъчна гибел, могат да спасят по едно и също време няколко човешки живота. Тази концепция към този момент се е възприела от обществото и ние имаме цялостната му поддръжка ", добави още доцентът.

Д-р Сибила Маринова - шеф на отделението по " Анестезиология и интензивно лекуване " в МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов " и координатор по донорство за област Велико Търново, също засвидетелства поддръжката си за сходни начинания.

" Основна концепция е хората да познават значимостта от донорството, с цел да може всеки от нас да направи умишлен и осведомен избор, в случай че изпадне в обстановка, в която би трябвало да вземе решение за даряване на органите на собствен непосредствен ", разяснява тя.

На срещата участва и алената легенда Джони Велинов, на който преди 11 години е направена чернодробна трансплантация във ВМА . Той съумя да трогне аудиторията с персоналната си история и с страстите , които е изпитал около интервенцията. Не можа обаче да опише с думи благодарността си към лекарите и околните на донора: " Това не може да оцени, няма равноценност. Благодарение на тези хора пребивавам втори живот. Всеки си мисли, че на него няма да се случи, само че никой не е застрахован. Трябва да е ясно - един умира, само че дава живот на трима-четирима други ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР