До момента в Черно море се откриват само морски мини

...
До момента в Черно море се откриват само морски мини
Коментари Харесай

Само морски мини с малък заряд плават в Черно море

До момента в Черно море се откриват единствено морски мини с дребен заряд. Това заяви във Варна капитан първи сан Ваньо Мусински – шеф на щаба на управлението на учението “Бриз ” и шеф на щаба на Военноморски сили:

“Тези мини, които ние досега откриваме в Черно море, са дребни мини. Речни, езерни, за устия на реки и за заливи. Те имат доста малко заряд. Не са задоволителни да унищожат огромен транспортен съд, само че могат да причинят съществени вреди. Това е 27-мото издание на “Бриз ”. Почти във всички съм взел участие. Винаги са по някакъв мним сюжет. В този сюжет сме предполагали какви ли не работи, само че това, което действително се случва сега в Черно море, даже в най-смелите си сюжети не сме си го представяли – да плаваме и да работим в действителна минна заплаха ”.

Миналата седмица английското държавно управление съобщи, че Русия може да сложи морски мини, с цел да нападна цивилен кораби в Черно море

Като да вземем за пример да ги сложи наоколо до украински пристанища. Украйна и Русия се упрекват взаимно, че слагат мини край украинското крайбрежие.

Черно море е от решаващо значение за транспорта на зърно, нефт и петролни артикули. То граничи с България, Румъния, Грузия и Турция, както и с Украйна и Русия.

Турция, Румъния, България, Грузия, Полша и Украйна разискаха по-рано разчистването на плаващите мини през април 2022 година Оттогава турски и румънски военни водолазни екипи обезвреждат заблудени мини към водите си.

Морските чиновници споделят, че рискът да се натъкнат на плаващи мини в главния морски път в Черно море е рисков за комерсиалните кораби, плаващи в района. Правителствата би трябвало да обезпечат безвредно прекосяване, с цел да поддържат веригите за доставки.
Турция също по този начин работи с Организацията на обединените народи, Украйна и Русия за възкръсване на самодейността за черноморско зърно, от която Москва се отдръпна през юли. Сделката беше подписана с посредничеството на Анкара и Организация на обединените нации предходната година за битка с световната продоволствена рецесия.
Оттогава украинските пристанища по река Дунав се трансфораха в жизненоважен кулоар за експорт на зърно. Русия постоянно нанася въздушни удари по този маршрут.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР