До момента са натрупани 60 милиона лева дълг от глоби,

...
До момента са натрупани 60 милиона лева дълг от глоби,
Коментари Харесай

Ефективно разходване на фонд „Пътна безопасност“ иска Цветанов

" До момента са насъбрани 60 милиона лв. дълг от санкции, които могат да бъдат вложени в възстановяване на инфраструктурата и създаване на спомагателни контролни камери за наблюдаване. ".
Това мнение изрече Цветан Цветанов, ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в 44-то Народно събрание, по време на разискване на плановете за Закон за придвижване по пътищата, план на Закон за водачите на моторни транспортни средства и план на Закон за пътните транспортни средства.

Цветанов желае насъбраното във фонд " Пътна сигурност " да бъде употребявано дейно - нещо което сега не се прави, стана ясно по време на разискването.

Вторият в ГЕРБ прикани за мощен спор по тематиката, с цел да се образува ново настоящо законодателство, което да пресече отрицателните летописи, които следим през днешния ден.

" През всичките си години на ръководство държавното управление постоянно е упорствало за промени в Закона за придвижване по пътищата ", изрично отговори Цветанов и добави, че би трябвало да се понижи броят на злополуките и починалите в тях.

" Местната власт би трябвало да бъде един същински сътрудник в основаването на едни по-добри условия на пътната сигурност ", отсече Цветанов.

По време на кръглата маса бяха показани законопроектите за Закон за придвижване по пътищата (ЗДВП), Закон за водачите на моторни транспортни средства и Закон за пътните транспортни средства.

" Основна тяхна цел е да се понижат злополуките, с които да запазим живота на нашите съграждани по пътищата ", съобщи вътрешният министър Валентин Радев.

Той поддържа концепцията Законът за придвижване по пътищата да бъде разграничен на два или три законопроекта. Единият да ангажира Министерството на вътрешните работи, а другите два - Министерството на превоза.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов съобщи, че в плана на ЗДВП би трябвало да намерят място редица тематики като усъвършенстването на разпоредбите за придвижване по пътищата, общите условия за участниците в придвижването, компетентността на отговорностите на контролните органи, наказванията по отношение на нарушителите в придвижването, ясна формулировка на понятието " пешеходна пътека ", обвързване на водачите на велосипед да носят каски, понижаване броя на жертвите, понижаване броя на потърпевшите, още по-добра инфраструктура и други.

Заместник-министърът на превоза Ангел Попов пожела да се направи закон, който да е потребен за всички. " Със Закона за водачите на моторни транспортни средства ще целим да създадем и въведем по-строги условия на изпитвачите, повишение на качеството на теоретичните изпити и повишение на качеството на водачите, които излизат на пътя ", изясни той.

Министър Попов добави, че с другия план за Закон за пътните транспортни средства ще се цели да се сътвори един регистрационен режим за всички типове сервизи, регистрации и инспекция на техническата редовност на транспортните средства, защитни колани на рейсове, регистрационен режим за лицата, направили инспекции или покупко-продажби за елементи, нов механически указател за пътните транспортни средства. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР