До момента няма отказ за дете, което да е изпратено

...
До момента няма отказ за дете, което да е изпратено
Коментари Харесай

„Възраждане“: 14 млн. лева няма да бъдат отпуснати за лечение на деца в чужбина

До момента няма отвод за дете, което да е изпратено за лечение в чужбина заради липса на средства, означи Любомир Каримански
14 млн. лв. няма да бъдат отпуснати за лекуване на деца в чужбина, заради „ механически проблем “ от Министерството на финансите. Това стана ясно по време на брифинг на „ Възраждане “ в коридорите на Народното събрание.

„ Поводът да свикаме тази конференция е извънредно противен и стеснителен за нас първо като парламентарна група, второ като жители на Република България. Преди два дни беше признат бюджетът на НЗОК, в който по предложение на „ Възраждане “ в зала бяха утвърдени 14 милиона за лекуване на български деца в чужбина. Защо? Първо да поясня, че за миналата година няма входиран доклад на здравната каса какво и по какъв начин се е случило и ние не можем да имаме данни по това перо стигнали ли са парите, не са ли стигнали. Но за 2020 година имаме повече от 20 отхвърли за лекуване в чужбина и има, то е неприятно да го кажа, само че такива са обстоятелствата, изтеглени молби за лекуване в чужбина, защото децата са умряли заради бавене на процедурите, заради непредоставяне на средства. Това е периодически проблем в нашата страна. Срамен е. Всеки един от вас знае акциете, които се вършат за събиране на капачки, в това число в нашата група, в нашата стая събираме капачки, в столовата до скоро имаше кутия до скоро, в която събирахме нужните няколкостотин хиляди лв. за следващото дете, което в случай че не бъде оперирано в чужбина, ще би трябвало да има летален край. В тази връзка ние направихме предложение за въпросните 14 милиона, които да бъдат предоставени и да могат български деца да бъдат избавени. Това нещо мина в комисия, след което мина и в зала. Парите бяха утвърдени, бюджетът на Здравна каса беше утвърден и ние останахме с положителното усещане и възприятие, че сме създали нещо извънредно значимо за нашите деца – да ги спасим, тези деца, които имат потребност да бъдат избавени, да са живи! “, сподели Цончо Ганев.

По думите му през вчерашния ден е било свикано изключително съвещание на Комисията по бюджет и финанси.

„ Качвайки се в Комисията по финанси, точка първа и единствена в дневния ред е това, че 14 милиона няма да бъдат предоставени на българските деца за лекуване в чужбина, защото имало „ механически проблем “ от кое перо по какъв начин да се трансферират парите “, уточни депутатът от „ Възраждане “.

„ В момента ще има ново изключително съвещание на Комисията по бюджет и финанси, с цел да може да се одобри текст, който да бъде вкаран в заключителните разпореждания на държавния бюджет, с цел да може да се легализира това закононарушение по отношение на нашите деца. Кой в тази зала, който ще гласоподава " за " това нещо, тъй като нашата група меко казано няма да го подкрепим, желая тези хора, когато гласоподават и откажат 14 милиона за лекуване на нашите деца, да отидат идващия път при родителите на д
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР