До момента жертвите са 284, а 2323 са ранените, съобщи

...
До момента жертвите са 284, а 2323 са ранените, съобщи
Коментари Харесай

След земетресението в Турция: Няма данни за пострадали българи, изпращаме два самолета „Спартан“ със спасителни екипи


До момента жертвите са 284, а 2323 са ранените, заяви вицепрезидентът на страната Фуат Октай

Към момента няма данни за потърпевши български жители след мощното земетресение от 7,8 по Рихтер в Югоизточна Турция, оповестиха от Министерство на външните работи.

Българските дипломатически представителства в Турция са осъществили съгласуваност с локалните управляващи, поддържа се контакт и с представители на локалната изселническа общественост.

Два самолета „ Спартан “ ще излетят през днешния ден, с цел да превозят аварийно-спасителни екипи на Пожарна сигурност и отбрана на популацията и Столична община към Турция, оповестяват от Министерството на защитата. Самолетите ще излетят от авиобаза „ Враждебна “.

Поредица мощни трусове удариха Централна Турция тази нощ. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време или 4.17 локално време е бил 7.8 по скалата на Рихтер.

Епицентърът е покрай град Газиантеп на дълбочина от близо 18 километра. Земетресението беше последвано от десетки вторични земетресения, някои със мощ над 6 по скалата на Рихтер.

То е усетено в столицата Анкара, както и в доста други градове на страната. Усетено е и в България, Албания, Сирия, Кипър, Египет.

Броят на жертвите пораства непрекъснато.

До момента двеста осемдесет и четири са жертвите на днешното земетресение в Турция, а 2323 са ранените. Земетресението е засегнало общо 10 окръга в Турция, а 1710 здания са били разрушени, заяви вицепрезидентът на страната Фуат Октай.

Огромен брой жертви и ранени има и в Сирия.

„ Земетресението е най-силното в последните 10 години в този регион. Събитието е усетено на цялата територия на Турция и е едва усетено в България, Румъния и даже Албания “, сподели доцент Пламена Райкова, сеизмолог от Българска академия на науките.

По думите ѝ най-малко една година ще се записват вторични земетресения. „ По-силни събития ще се следят през първия месец, не може да се каже с какъв магнитуд. Вероятно ще са към 5 по Рихтер и по-надолу. Вероятно ще се усетят на територията на Турция, само че не и на България, в случай че са слаби. Тези с магнитуд сред 5 и 6 има възможност едва да се усетят у нас “, изясни тя.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР