До момента имаме плавно покачване, но не е стръмно, каквото

...
До момента имаме плавно покачване, но не е стръмно, каквото
Коментари Харесай

Кантарджиев: Ваксините се забавиха, защото общественото мнение беше против ваксинацията

" До момента имаме гладко повишаване, само че не е стръмно , каквото беше в края на октомври и начало на ноември предходната година. И това е с помощта на противоепидемичните ограничения, които хората най-сетне започнаха да съблюдават. Най-голям проблем ни е английският вид. 96% в Кюстендил от инфектираните са от него, а в Бургас - 82%. Той измества досегашния и е много по-заразен. Не е по-смъртоносен и лекуването е съвсем със същите лекарства, както и няма смяна в клиничното положение на пациента. Освен това, имунизациите го покриват. " Това съобщи в предаването " Карай напряко " по Народоосвободителна въстаническа армия ТВ професор Тодор Кантарджиев от Националния действен щаб.
Притеснението му е да не се допусне огромно разпространяване на зародилия втори нигерийски вариант . По думите му, към момента подобен няма у нас, само че в Европа - Англия, Нидерландия и Франция - са регистрирани единични случаи. Кантарджиев уточни, че имунизациите, с които се имунизират европейците, защищават от остарелия прочут вид на ковид, до момента в който против нигерийския протекцията е по-слаба. " Уплахата у хората пристигна от недоверието. Ако се беше появил Атанас Мангъров през 80-те години, в този момент щяхме всички да сме болни от СПИН и да сме серопозитивни ", пошегува се професор Тодор Кантарджиев, като по едно и също време с това, насочи упрек към изявленията на своя сътрудник. Според него, високата заболеваемост в последните седмици не е в следствие от отварянето на учебните заведения и заведенията за хранене.
" Ако се съблюдават ограниченията и сами се пазим - с кого се срещаме или да сме по шест души на маса в заведение, ще успеем да се предпазим ", сподели Кантарджиев. Той разяснява и забавянето на имунизациите за България. " Когато хората видяха, че след имунизация против ковид техни близки стават по-спокойни и нямат странични резултати, се убеждават сами и демонстрират предпочитание да се имунизират. Хората върнаха позитивното си мислене. Има и друго - когато се следи, че публичното мнение е срещу имунизациите, компаниите вземат решение да ни подминат към този момент , с цел да може да обезпечат нужните количества на страни, в които популацията демонстрира интерес. Сега, когато у нас към този момент има доста искащи за имунизация, ще видите, че ще се подобрят нещата ", безапелационен е професор Кантарджиев. Той успокои, че още на 8-ми март се чака нова партида с 80 000 ваксини . А съгласно него, до края на лятото би трябвало да се е основал имунитет на към 70% от българите, без значение дали посредством имунизация, или посредством преболедуване. Тодор Кантарджиев напомни, че досега в България са сложени 250 000 ваксини против ковид и към милион и половина са минали заболяването безсимптомно.
" От идната зима вирусът ще придобие сезонен темперамент и ще си стане като грипа. Така, с изключение на грипният, ще си имаме и ковид. Ще се появи 4-валентна ваксина за грип и ковид. Със стопляне на времето ще тръгне да понижава. Ако продължим да се пазим, да носим маски, да не се събираме доста хора на едно място, изключително на закрито мисля, че лятото ще имаме съществено понижаване на заболеваемостта ", предвижда професорът.
Като умозаключение Тодор Кантарджиев предложи домашна рецепта за предотвратяване от COVID-19: да се приема комат лимон, потънал в сода или да се пие сок от изцеден лимон със сода в продължение на няколко дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР