До момента дата, свързана с приемането ни в Шенген и

...
До момента дата, свързана с приемането ни в Шенген и
Коментари Харесай

Денков: Не е уточнявана дата за пълното ни приемане в Шенген

До момента дата, обвързвана с приемането ни в Шенген и по сухопътните граници, не е конкретизирана нито с Румъния, нито с Австрия, нито в договарянията с Европейската комисия. Това съобщи министър председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет.

Денков посочи, че Австрия само е поела ангажимент да продължат договарянията за това по кое време България и Румъния ще бъдат признати като пълноправни членове в Шенгенското пространство.

В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на идващ стадий ще отпадне контролът и на сухоземните граници, удостовери през днешния ден и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Министър-председателят Николай Денков увери, че в хода на диалозите не е имало концепция за отделянето на България и Румъния в процеса по присъединение.

Премиерът съобщи още, че в Австрия има автентичен проблем, защото в страната идват огромен брой мигранти, без да са регистрирани авансово. Австрия оказва помощ на България, както и на други гранични страни, настоявайки Европейската комисия да подкрепи тези страни със средства, механически средства, специалисти от „ Фронтекс “ и други европейски институции, сподели Денков.

Интересът на България съответствува с интереса на Австрия, защото ние също желаеме да укрепим по-добре нашите външни граници, добави още той. Денков разяснява, че Австрия също се е присъединявала на две етапи в Шенген, сходно на България.

Министър ръководителят уточни още, че не се планува облекчение на прекосяването по сухопътната граници сред България и Румъния, защото би трябвало да се прави акуратен надзор.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР