До момента Българският червен кръст е подпомогнал пострадалите от пожарите

...
До момента Българският червен кръст е подпомогнал пострадалите от пожарите
Коментари Харесай

Любомир Каракановски, БЧК: Най-добрата помощ при бедствия е финансовата

До момента Българският червен кръст е подкрепил потърпевшите от пожарите в Гърция с финансова помощ от 3 хиляди евро. Това заяви в предаването " 12+3 "  Любомир Каракановски, началник на отдел " Бедствия " при БЧК. " Непосредствено след бедствието установихме връзка с гръцкия Червен кръст. Нашето първо решение в такива обстановки нормално е да се даде финансова помощ, което БЧК първи направи. Съседните национални сдружения също се включиха интензивно в оказването на помощ ", разясни той. Според Каракановски, най-солидната помощ в бедствени обстановки е финансовата, тъй като тя е по-дългосрочна.

Любомир Каракановски разяснява неимоверното увеличение на природните бедствия през последното десетилетие – повече от 10 пъти: " Като прибавим породените от индивида, военните спорове, миграционната вълна, която ни заля, ситуацията в международен мащаб фактически е доста тежко. Особено тази урбанистична наклонност – събирането на толкоз доста хора на едно място, това безпланово застрояване на  площите ще води до доста жертви. "

Не можем да се спасим от бедствията, само че могат да се вземат превантивни ограничения хората да са готови, счита Каракановски. Той обърна внимание върху суматохата, съчетана с неинформираност в сериозни обстановки. Експертът описа за подготовката на звената на БЧК:

" Тези екипи организират една превантивна подготовка по какъв начин да реагират при разнообразни бедствия - земетресение, пожар, наводняване. Ние вършим оценка за всеки един район - кое е най-характерното. На уеб страницата на Българския червен кръст, на уеб страницата на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", са създадени такива стратегии и проекти по какъв начин да се реагира. Лична отговорност на всеки един човек е да се приготви. В ежедневния живот ние не обръщаме внимание на това. Затова ние изпълняваме такива стратегии - по учебните заведения, по фабрики, по дребните обитаеми места. През годините имаме доста курсове, които организираме. Те също са оповестени на нашия уебсайт. "
" Подготовка се прави, повярвайте ми, непрестанно, само че нормално когато се случи бедствието, готови сме за 100 неща, то се случи 101-вото, само че въпреки всичко подготовката дава една убеденост ", добави Каракановски.
През септември следва националното обучение на Българския червен кръст и сътрудници. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР