До милиард и половина кубически метра природен газ може да

...
До милиард и половина кубически метра природен газ може да
Коментари Харесай

Не е за вярване: И румънски газ у нас след 2020 година

До милиард и половина кубически метра природен газ може да влизат в България от началото на 2020 година, заяви Ясен Иванов, изпълнителен шеф на държавната компания Булгартрансгаз по време на енергийна конференция за енергийните източници на синьо гориво.
До декември тази година Румъния би трябвало да приключи компресорната си станция край Гюргево. След това България ще може да получава природен газ и от северната ни съседка.

Тази опция е изцяло действително да запълни незабавно цялостния си потенциал, защото Румъния е един от огромните производители на природен газ, а с новите изследвания с изключение на личните потребности ще може и да изнася синьо гориво за прилежащите си страни и за Европа.

В края на март се организираха следващи диалози за разискване на взаимните енергийни планове сред България и Румъния сред министъра на енергетиката Теменужка Петкова и румънския й сътрудник Антон Антон. Двамата обсъждаха взаимната работа на прилежащите страни в границите на Групата на високо ниво за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC. Дейността в границите на групата е съсредоточена освен върху построяването на нови газопроводи, само че и върху оптималното потребление на съществуващата инфраструктура.

Освен интерконектора с Румъния, значими за страната ни са и връзките с Гърция и Сърбия. Така бихме имали още други възможности за синьо гориво - от Трансадриатическия поток и на полутечен газ от Александруполис. За да сме част от " Турски поток " пък ще би трябвало да свържем нашата мрежа със сръбската газова мрежа.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР