До местните избори в Турция, които ще се състоят на

...
До местните избори в Турция, които ще се състоят на
Коментари Харесай

Управляващи и опозиция в Турция с поглед отрано към местните избори през 2024 година

До локалните избори в Турция, които ще се състоят на 31 март 2024 година, има много време, само че вниманието и на ръководещите, и на опозицията в страната към този момент е ориентирано към тях.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган още в речта си след успеха на общите и президентските избори на 29 май 2023 гази година уточни като основна задача пред Партията на справедливостта и развиването /ПСР/ спечелването на локалните избори.

Основната цел на Ердоган е отвоюването на ръководството на мегаполиса Истанбул от опозиционната Народнорепубликанска партия. Истанбул не е просто един град, а е събирателно за цяла Турция, или както гласи обичаната максима на Ердоган още от годините /1994-1998/, когато бе кмет на мегаполиса: ”Който владее Истанбул, той владее Турция ”. 

  " Няма подозрение, че ПСР, респективно Ердоган, ще  хвърлят всички сили и рeсурси, с цел да завоюват кметския пост на Истанбул, заеман в този момент от Екрем Имамоглу. Анкара изобщо не ги интересува ”, разяснява колумнистът на свободна процедура Фатих Алтайлъ.

Според проправителствени медии, петима са претендентите, измежду които Ердоган ще уточни един против претендента на главната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/. 

Един от тях е здравният министър Фахреттин Коджа, за който се твърди, че методът, който показва в интервала на коронавирус пандемията, способността да води разговор с съперниците и да не постанова политическите си възгледи са значими преимущества, както и че е желан от Ердоган. Фахреттин Коджа е един от двамата министри, които Ердоган резервира в състава на новия си кабинет след изборите.

Адил Караисмаилоглу, министър на известията и инфраструктурата, също е мощен претендент. Той има дълготраен опит в Истанбулската огромна община по времето на Ердоган като началник на транспортните планове. Фактът, че е от Трабзон - нашенец на Ердоган, също се преценя като позитивен знак.   

Настоящият министър на екологията и градоустройството Мурат Курум също е измежду претендентите - любимци. Министърът набра много позитивни активи при възстановителните работи след  опустошителните трусове през февруари  тази година.  Очаква се, че ще бъде повдигнат като претендент кмет в случай че не на Истанбул, то на някоя от огромните общини в основни градове - Анкара, Измир, Адана.

“Разбира се, постоянно има алтернатива Ердоган в последния миг да извади и някое друго име, за което е сигурен, че ще завоюва Истанбул ”, споделя Алтайлъ.

Според социологическите анкети претендентът на опозиционната НРП и сегашен кмет Екрем Имамоглу води в предварителните изследвания на публичното мнение, само че анализаторът предвижда,,че “ако ПСР успее да отвоюва Истанбул, то ще бъде поради неточности, които ще допусне опозиционната НРП, което е доста евентуално ”. 

Според близки до ПСР източници, в набелязаната от Ердоган тактика за локалните избори името на претендента за кмет на Истанбул се планува да бъде оповестено не по-рано от ноември тази година. 

“Стратегията за локалните избори няма да бъде като на общите избори. На напред във времето ще бъде изведен въпросът за услугите в общините на ПСР, те ще се съпоставят и конкурират с тези на общините на опозицията. Естествено предизборните обещания на ръководещите претенденти ще бъдат подкрепени с планове,богато финансирани от държавния бюджет ",  написа вестник " Газетедувар ".

 Какво става в главната опозиционна НРП?

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу разгласи пред публицисти сегашния кмет на Анкара Мансур Яваш за претендент на локалните избори.

" Ако е допустимо, желая да продължа да бъда кмет на всички. Нямаме време за губене с политически полемики. Нямаме право да претърпяваме още веднъж контузията на Анкара отпреди 25 години. Ако ни подкрепяте, желая да се явя на изборите и нека да бъда с вас още пет години ”, съобщи и Яваш пред публицисти.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу наскоро съобщи подготвеност да се кандидатира за нов мандат на идните през март 2024 година локални избори. 

“Трябва да се обединим, с цел да завоюваме още веднъж Истанбул. Призовавам всички наши жители да се обединят, с цел да върнем демокрацията и да станем същинските притежатели на нашия град. Както и през 2019 година, аз поемам по пътя, с цел да послужвам на Истанбул и неговите 16 милиона поданици ”,посочи той.

Кълъчдароглу преди няколко дни обществено разгласи, че Екрем Имамоглу ще бъде претендентът на НРП за кмет на Истанбул на вота през март идната година.

В същото време опозиционната НРП се раздрусва от кавги и разпри сред две противостоящи една на друга групировки. Едните упорстват за коренни промени и основното - за оставка на водача на НРП Кемал Кълъчдароглу поради загубата на президентските избори, на които беше претендент. Кълъчдароглу освен изгуби вота против Ердоган, само че и шанса да бъде народен представител, също така няма право да взе участие в съвещанията на парламентарната  група на партията си и да приказва пред депутатите. 

Начело на структурите, които упорстват за смяната, са Екрем Имамоглу и Йозгюр Йозел, ръководител на парламентарната група на НРП. Последният преди няколко дни обществено разгласи, че ще бъде претендент за председателския пост на НРП против Кълъчдароглу на идния партиен конгрес.   

Другата група е на структурите, които упорстват за опазване на статуквото, т.е. на водачеството на Кълъчдароглу.

“Няма прекъсване. Продължаваме борбата до надвит край ”, съобщи Кълъчдароглу, с което даде знак, че няма да отстъпи поста макар настоятелните апели за оставка.

В момента се организират регионалните партийни конференции, на които се избират делегатите за 38-я конгрес на партията, който се планува да се организира при започване на ноември тази година.

На регионалните конференции в Измир, считан за цитадела на НРП, и в град Кахраман избухнаха остри разпри сред последователите на двете структури, стигна се до замяна на юмруци, пострадвания и интервенция на полицията.

 Очаква се до конгреса на НРП противоборствата да се изострят още повече. 

  “Те са толкоз остри, че заплашват да разцепят Народнорепубликанската партия, която е най-старата политическа мощ, основана от създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк ”, разясняват близки до НРП източници. 

Каква е обстановката в другата опозиционна мощ - Добра партия на Мерал Акшенер?

На президентските избори Добра партия поддържа кандидатурата на Кълъчдароглу в състава на тъй наречените шесторна маса.

На постоянния конгрес на Добра партия през юни.Мерал Акшенер в действителност скъса всички връзки с предходния си сътрудник в лицето на водача на НРП Кемал Кълъчдароглу и го упрекна за провалянето на изборите.

След съвещание тези дни на централния управителен комитет на Добра партия по отношение на локалните избори, представителят Кюршад Зорлу съобщи, че партията ще издигне свои претенденти във всичките 81 окръзи на Турция.

Това значи,че Добра партия се отхвърля да поддържа претендентите на НРП Екрем Имамоглу и Мансур Яваш на локалните избори, както бе на локалните избори през 2019 година Тогава Добра партия не издигна свои претенденти, а поддържа Имамоглу и Яваш, които завоюваха в основните градове Истанбул и Анкара. 

Мерал Акшенер бе най-горещият бранител на кандидатурите на Екрем Имамоглу и Мансур Яваш против Ердоган на последните президентски избори. 

“Бог ми е очевидец, че каквото съм направила, съм го направила, с цел да спечелим изборите. Иска ми се всички да могат да бъдат толкоз безкористни и смели, колкото бяхме ние. За страдание не съумяха ", съобщи Акшенер пред делегатите на конгреса, визирайки Имамоглу и Яваш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР