До месец те ще тръгнат по линии №1 и №4

...
До месец те ще тръгнат по линии №1 и №4
Коментари Харесай

Новите електрически автобуси вече са в Хасково

До месец те ще тръгнат по линии №1 и №4 в Хасково.

Това заяви на брифинг през днешния ден кметът на   Станислав Дечев. Новите електробуси са удобни, безшумни, не замърсяват градската среда, климатизирани са, всяко седящо място е снабдено със зареждащи слотове за мобилни устройства, инсталирана е високотехнологична осведомителна система за маршрутите, транспортните средства са пригодени са за хора с увреждания, обезопасени са със сигнализиращи устройства.

„ Изминахме нелек път. Предстоят още няколко процедури, с цел да влязат в употреба електроавтобусите. Утре следва Общински съвет Хасково да вземе решение за сключване на контракт сред община Хасково и „ Тролейбусен превоз “ за новите линии, по които ще се движат електробусите “, сподели при представянето на петте електроавтобуса кметът Станислав Дечев. Той напомни, че екологичните транспортни средства са в Хасково, с помощта на изпълняван от община Хасково план „ Подобряване на качеството на атмосферния въздух в гр. Хасково, посредством доставка и употреба на електрически рейсове за потребностите на публичния превоз “. Договорът за него е подписан на 13.12.2019 година. Обща стойност на бюджета на плана е 5 994 800,00 лв., от които 5 000 000 безплатна финансова помощ.

Основната цел на плана е възстановяване на на в Хасково, чрез намаляването на равнищата на фини прахови частици и азотни окиси, посредством доставката и въвеждането в употреба на екологични транспортни средства за потребностите на публичния превоз. Обновяването на преносимия състав ще сътвори по-бърз, по-ефективен и по-екологичен градски превоз, който ще притегли жители и гости да го предпочетат пред потреблението на персоналните си коли, а това ще способства за в допълнение понижаване на количеството фини прахови частици и азотни окиси в градската среда.

„ След направено проучване на градския превоз в Хасково е открито, че най-подходящите линии за въвеждане на екологичен превоз са №1 и № 4 “, изясни градоначалникът. Линия №1 е от бившето ЗММ /бул. „ Съединение “/ до кв. Болярово. Другата линия №4 е от някогашния ДАП /бул. „ Освобождение “/ през бул. “Илинден “, бул. “Васил Левски “, бул. „ България “, бул. „ Раковски “ до „ Тих труд “ и назад. „ Маршрутите са съобразени с настояванията на жителите от тези квартали и на работещите в огромните индустриални предприятия, които също ще употребяват този превоз “, посочи кметът Станислав Дечев. Цената на билета за градския превоз, който се обслужва „ Тролейбусен превоз “, няма да се трансформира и след стартиране на електроавтобусите. Билетът ще остане на цена 1 лева Общината подхваща ограничения да възстановяване положението на „Тролейбусен транспорт“, сподели Станислав Дечев и напомни, че има предложение, с което се предлага разширение на „ синята зона “. Към нея ще бъдат включени спомагателни места от така наречен „ жълти паркинги “. В момента там паркиращите заплащат 1,20 лева за час. „ Ако Общински съвет Хасково одобри решението и тези спомагателни места станат част от „ синя зона “, цената за паркиране и там ще бъде 1 лев за час. Тази мярка от своя страна в допълнение ще подкрепи работата на „ Тролейбусен превоз “ и ще бъде от изгода за хората, с цел да остане цената на билета за общинския градски превоз 1 лев “, заключи кметът на община Хасково Станислав Дечев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР