До месец ще влезе в сила промяната, която позволява на

...
До месец ще влезе в сила промяната, която позволява на
Коментари Харесай

Цоков пред bTV: Учениците ще отсъстват до 15 дни с бележка от родител от втория срок

До месец ще влезе в действие смяната, която разрешава на учениците да отсъстват до 15 дни по фамилно аргументи. Това сподели в предаването „ Защо, господин министър? “ с водещ Жени Марчева министърът на образованието Галин Цоков.

Така най-вероятна новата опция ще могат да се възползват родителите и учениците от началото на втория период, който стартира на 6 февруари.

Над 7000 родители се подписаха в онлайн петиция за смяна в разпоредбите

Отсъствията по фамилни аргументи се извиняват с записка от родител. Досега учениците имаха право за една образователна година на 3 дни сходни отсъствия с записка до калния началник и още 7 със специфичното позволение на шефа. В бъдеще 15-те дни на образователна година ще са с разрешението единствено на класния началник.

Промяната идва, откакто лекари и родители желаеха по-облекчен режим за извиняване на отсъствията на децата, когато става въпрос за настинки, леко протичане на вирусно заболяване или малко неразположение на детето.

В кабинета би трябвало наложително да има избрани медикаменти

„ Така екипът на ведомството още веднъж сподели съпричастност с родителите, тъй като смяната е резултат от доста сериозен разговор с родителските общности, с представители на родителските асоциации “, акцентира проф. Цоков.

През тази образователна година се чака и смяна в изпитите след 10 клас, като дилемите ще бъдат по-практически, свързани с демонстриране на умения и компетентности от страна на учениците, сподели още просветителният министър.

Симеон Донев е на 10 години и е от поколението, което учи както на хартия, по този начин и от екрана

От идната образователна година ще има и промени при входното равнище за 9 клас. Те също ще са насочени към практиката и в този момент стартира подготовката и на учителите, стартира и съставянето на такива задания. Изпитът ще се реализира на електронни устройства.

Министър на образованието още веднъж разгласи, че даже не е била обсъждана концепцията стихотворението „ Аз съм българче “ на Иван Вазов да отпадне от образователната стратегия.

Според утвърдената образователна стратегия на МОН учениците би трябвало да могат да рецитират творбата

Относно напрежението към продажбата на платформата „ Школо “ Цоков разгласи, че в Министерството на образованието и науката са разбрали за нея от обществените мрежи и изявления в медиите и по тази причина са сезирали ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни.

Гледайте цялото изявление във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР