До месец ще стане ясно дали новият парламент ще успее

...
До месец ще стане ясно дали новият парламент ще успее
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия: До месец ще е ясно дали пак отива...

До месец ще стане ясно дали новият парламент ще успее да сформира държавно управление, или ще се върви към предварителни избори. Това предвижда някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров, началник на катедра " Конституционноправни науки " в Юридическия факултет на Софийския университет.

„ Заявката на ГЕРБ е, че те напълно съществено ще предложат държавно управление и няма да върнат проучвателния мандат незабавно откакто бъде връчен с декрет на президента, и техният претендент Даниел Митов ще предложи състав в Народното събрание, което значи, че ще има една парламентарна фаза на разискване и на гласоподаване в Народното събрание ", сподели професорът.

Там ще има две гласувания - за претендента за министър-председател и в случай че успее и мине кандидатурата, тогава той ще предложи останалата част от състава на държавното управление, а с министрите накуп ще се премине към наново гласоподаване. Проф. Киров пресметна, че това най-вероятно ще бъде в границите на седмица.

" Може да има държавно управление още с първия опит, нямам визия, само че ми звучи в областта на фантастиката освен това мощно опълчване на всички други парламентарни групи против ГЕРБ. Предстои да забележим, всичко става”, сподели още той.

При неуспех и с мандата на " ИТН ", за които също има подозрения, че може незабавно да откажат да сформират кабинет, президентът дава опция на трета парламентарна група, този път по своя преценка. Ако и третият опит се провали, президентът разпуска Народното събрание, насрочва избори в двумесечен период и назначава служебно държавно управление. Ако всяка от трите партии държи мандата по една седмица, то целият развой завършва на 11 май, а датата на възможен предварителен избор може да е на 11 юли, неделя. Ако обаче партиите държат мандата по-кратко, то изборите могат да бъдат и по-рано - още в края на юни или началото на юли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР