До месец ще ни дадат пътната карта, която ще ни

...
До месец ще ни дадат пътната карта, която ще ни
Коментари Харесай

Борисов: До 1 година България ще може да влезе в чакалнята на Еврозоната


До месец ще ни дадат пътната карта, която ще ни покаже пътя, по който би трябвало да вървим, с цел да стигнем сполучливо в чакалнята на Еврозоната, а до една година да аплайваме за Еврозоната. Това сподели министър председателят Бойко Борисов по време на полемика „ България в Еврозоната. Икономическата логичност против митовете “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ В тази пътна карта има периоди и критерии. Това, което те желаят от нас, е първо да влезем в банков и паричен съюз, а по-късно в чакалнята на Еврозоната. Ние желаеме един ден първо в Еврозоната чакалнята, а по-късно банковия и паричен съюз. Ще проведем тихи договаряния. Иска ми се да стане по-бързо, само че системата е мудна и консервативна, а и рисковете са доста “, сподели Борисов.

Премиерът посочи преимуществата, които ще ни донесе влизането в Еврозоната.

„ Първото позитивно е, че кредитният рейтинг на страната ще тръгне нагоре, ще понижим лихвите по заемите, повече вложения идват, повече непоклатимост и сигурност в банковата система, стига да има политическа непоклатимост ”, съобщи Борисов.

Той подчертава, че сме трети в Европа по невисок външен дълъг, след Естония и Люксембург, които имат 23% дълг и добави, че до края на мандата си ще смъкна дълга на България на 20% и по този начин ще се наредим на второ място в Европа. Борисов акцентира още, че ние не представляваме риск за Европа, тъй като всички държавни управления не са дали националния ни запас.

„ Ние не представляваме риск за Европа, тъй като не си продадохме златния запас. Ние имаме голям, доста добър златен запас. Имаме и добър фискален запас в Българска народна банка. Ако погледнете задълженията на Полша и Словакия ще видите, че в случай че дадем запаса си ще може да похарчим незабавно 10-15 млн. Тогава ще може да вдигнем заплатите и пенсиите. Това ми е главното терзание, че всички желаят това ”, разяснява министър председателят. Той разяснява и митингите на музикантите от БНР и честите напоследък претенции за повдигане на заплатите в разнообразни области.

„ Сутринта слушах метеоролозите в Монтана - 15 млн. лева повече се дадоха са бюджета на Българска академия на науките и една уважаема жена, която не познавам, сподели, че министър председателят им е споделил да дават за публикации, а не за научно приложни действия. Не бива по този начин към този момент. Не знаех и че БНР има четири оркестъра, само че музиката, която ми свирят през прозореца, не е почтена “, сподели още той.

Борисов означи, че би трябвало да работят на пазарен принцип, да провеждат концерти и да продават билети, тъй като и гвардейците и Министерство на вътрешните работи имат оркестри.

По-рано през днешния ден Бойко Борисов и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис разискаха макроикономическото развиване на България и готовността на страната ни за участие в еврозоната. На срещата беше маркирано позитивното развиване на главните макроикономически, фискални и финансови знаци, по които се регистрира готовността на България за присъединение към еврозоната. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР