До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен

...
До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен
Коментари Харесай

До месец и половина - пълен контрол над епидемията в страната очаква здравният министър

До месец и половина се чака да бъде реализиран цялостен надзор над епидемията от ковид в страната. Това съобщи министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов през днешния ден пред журналисти при посещение във Варна. Условието е да се работи интензивно, както сега, и темпът на имунизирането да се задържи както през последните няколко дни, посочи той.

Обнадеждаващата прогноза е на фона на нов, трети подред от началото на пандемията ръст в заболеваемостта в страната. В последните дни формалната статистика сочи по 1700-1800 нови случая на Covid-19 за денонощие. Същевременно се имунизират приблизително по 20 000 души за 24 часа. За последното денонощие са сложени 20 050 дози ваксини.

Здравният министър означи като положителен обстоятелството, че смъртността не нараства макар натиска върху лечебните заведения в Кюстендил, Шумен и София. Засега няма изясненост по кое време още веднъж ще проработят т.нар " зелени коридори “ за имунизиране на искащите, които не попадат в някоя от предпочитаните етапи поради разстройствата в доставките от имунизацията на AstraZeneca. Преди ден стана ясно, че страната ни получава едвам 40% от контрактуваното. " Не мога да поема ангажимент, тъй като резултатът не зависи от нас. Ние си вършим сметката без кръчмаря “, уточни той. Ангелов напомни, че вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози ще дойдат под 53 хиляди и то не е ясно тъкмо по кое време – през почивните дни или при започване на другата седмица. " План Б " обаче има и той се показва в това, че чакаме спомагателни количества от 1 млн. дози от " Pfizer " и към половин милион от " Мoderna “, акцентира той.

Проф. Ангелов напомни, че от всички видове ваксини има поръчани дози за по 3 млн. жители и също така всеки с първа доза ще получи и втора. Той беше безапелационен, че не приема политически спекулации по тематиката с имунизациите и намеците за това, че имаме предпочитан контракт с AstraZeneca. " България няма предпочитани ваксини. Единственият аршин е тяхната сигурност и успеваемост ", съобщи той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР