До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен

...
До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен
Коментари Харесай

От март до юни очакваме 1 млн. дози ваксини от „Пфайзер“ и 480 хил. от „Модерна“

До месец и половина се чака да бъде реализиран цялостен надзор над епидемията от ковид в страната. Това съобщи във Варна министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

Той добави, че смъртността не нараства макар прочут напън в лечебните заведения - лечебните заведения в Кюстендил, Шумен и София, оповестява БНР.

Министър Ангелов разяснява и идните доставки на ваксини след рецесията с доставките на продуктите на компанията „ АстраЗенека “.

Той уточни, че се надява на по-сериозна реакция от страна на „ АстраЗенека “ след съвещанието на европейските водачи и всички рецензии, които понесоха за това, че дадоха обещание огромно количество ваксини, а ще дойдат едвам 40% от тях. По отношение на съответните цифри министърът на опазването на здравето означи, че до края на февруари сме очаквали 142 000 дози, а вместо тях ще получим 52 800, като добави, че това може да стане в събота, в неделя или при започване на идната седмица.

Що се отнася до имунизациите от другите производители, министърът уточни, че чакаме 1 милион дози от „ Пфайзер “ от март до юни, а 480 000 – също от март до юни от „ Модерна “. Готови сме, сподели Костадин Ангелов, и сме основали цялостна организация с имунизационните пунктове и РЗИ-тата да приемем всичко, което дойде в страната, с цел да не стопира процеса със зелените коридори и на имунизацията.

Той успокои, че са обезпечени задоволителен брой ваксини за втората доза на тези, които към този момент са имунизирани, както и за секционните изборни комисии, регионални и общински администрации, с цел да бъдат те защитени в навечерието на изборите.

Министър Ангелов сподели още, че не приема политически спекулации по тематиката с имунизациите и намеците за това, че имаме предпочитан контракт с „ АстраЗенека “. България няма предпочитани ваксини. Единственият аршин е тяхната сигурност и успеваемост, като добави, че в случай че има такова решение на Европейската организация по медикаменти сме подготвени да внесем и от съветските ваксини за ковид, само че това може да стане единствено след позволение за приложимост.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР