До лятото преминаването през ГКПП Дунав мост между Русе и

...
До лятото преминаването през ГКПП Дунав мост между Русе и
Коментари Харесай

Събев: До лятото вече ще се минава по-лесно през ГКПП Дунав мост

До лятото прекосяването през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " сред Русе и Гюргево към този момент ще става по-лесно. Това съобщи министърът на превоза Николай Събев след срещата сред него, районния министър Гроздан Караджов и румънския транспортен министър Сорин Гриндяну. Това плануват ограниченията, за които са разговаряли тримата в Русе, заяви бТВ.

До месец юни най-късно ще бъде пуснат фериботът Русе-Гюргево, който ще облекчи трафика на камиони. През март ще бъде подписан правилник сред двамата министри на превоза за улеснение прекосяването на границата, като се синхронизират режимите от българска и румънска страна.

Службите, които нямат отношение към граничния преход, ще бъдат извадени отвън пункта. Ако опитът при Русе-Гюргево покаже положителни резултати, същият режим ще бъде въведен и при Видин-Калафат, разясни Събев.

През май 2022 година ще завърши и проектирането на главния ремонт на Дунав мост от българска страна, откакто обследването на положението му е посочило неприятни резултати и градивни промени.

Регионалният министър Гроздан Караджов се надява, че през май ще бъде пусната публичната поръчка за избор на реализатор и през тази година да стартира ремонтът. Той би трябвало да завърши през 2023 година

Що се отнася до автомагистралата Русе - Велико Търново там забавянето идва от неналичието на изясненост коя ще бъде нулевата точка, защото тя зависи от построяването на нов мост. Според меморандума, подписан от двете страни през 2019 година, по който ще се работи интензивно и в този момент, се вършат изследвания на пет точки за създаване на мост над река Дунав.

Досега за България е било приоритет работата по петте разновидността за мост, а за Румъния – другата част от меморандума за плана Fast Danube, където задачата е реката да бъде плавателна през цялата година. Министрите са се договорили да се работи редом и по двата целта, като на всеки три месеца ще имат срещи между тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР