До края на юни всички училища могат да сформират ученически ...

До края на юни всички училища могат да сформират ученически

ДО КРАЯ НА ЮНИ УЧИЛИЩАТА СФОРМИРАТ СПОРТНИ ОТБОРИ И ГРУПИ ПО ИЗКУСТВА 

До края на юни всички учебни заведения могат да образуват училищен спортни тимове и групи по изкуства и да ги записват в районните ръководства на образованието. Заниманията ще стартират при започване на идната образователна година и ще се финансират по новата Национална стратегия „Заедно в изкуствата и спорта“, която беше призната от държавното управление през тази седмица. За образователната 2022/2023 година са планувани 90 млн. лева

Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, който се включи в кроса с деца и възпитаници в Южния парк в София – част от самодейността “5 KM RUN “.

„Заедно в изкуствата и спорта“ ще подтиква груповите извънкласни действия. Ще се провеждат тимове по футбол, волейбол и баскетбол, вокални, танцови, музикални, театрални групи. Техни ръководители могат да бъдат освен учители, само че и треньори и създатели отвън просветителната система.

Официалният старт на програмата ще бъде даден на националния стадион „Васил Левски“ през септември. Специален посетител на празника на спорта и изкуствата ще бъде Христо Стоичков, който горещо поддържа новата самодейност.

Очаква се до 70 000 възпитаници да вземат участие в до 6000 групи и тимове по „Заедно в изкуствата и спорта“.

Училища с по-малко от 400 възпитаници могат да записват до две групи по изкуства и до два спортни тима. В по-големите учебни заведения ще се финансират до три групи по изкуства и до три тима.

Източник: novinata.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg