До края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и

...
До края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и
Коментари Харесай

Проф. Балтов: От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона души

До края на юни, при положително стичане на събитията и обикновено зареждане с ваксини, може да стигнем до 2 млн. имунизирани с 2 дози. Това изясни в ефира на  директорът на " Пирогов "  проф. Асен Балтов.

По думите му, от имунизиране се нуждаят към 4 милиона. " От тях 50% да се имунизират това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде основан групов имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко допустимо това да се случи ", разясни проф. Балтов.

Той съобщи, че към момента в страната има към 10 000 дози от имунизацията на AstraZeneca, разпределени при персонални лекари и центрове за имунизиране. Според него, през днешния ден те ще бъдат изчерпани, тъй като от тях не се пази втора доза.

" Цялото количество ще бъде сложено, тъй като диапазонът сред първа и втора доза е 70 дни. Втора доза се пази за към 20 000 имунизирани с Pfizer и Moderna. От тези ваксини се пазят още към 50 000 дози за районните и секционните изборни комисии. Тези количества ще бъдат освободени след 10 март, в случай че не бъдат употребявани ", сподели проф. Балтов. 

Директорът на " Пирогов "  потвърди, че в събота следобяд или вечерта се чакат още 52 000 дози от имунизацията. Ако те дойдат, още веднъж ще бъдат отворени " зелените коридори ". Според него те би трябвало да останат много дълго, тъй като в страната има към 500 000 здравно неосигурени, които нямат персонални лекари, с цел да ги имунизират.

" Най-големият ми боязън е, че част от хората, получили първа доза, ще се откажат от втората. Има и хора, които не си съблюдават датата. Идват на друга дата ", изясни проф. Балтов. Той добави, че леглата в лечебните заведения гладко се пълнят. Около 50% са заетите кревати за приблизително тежки случаи на ковид, към 55% са заетите интензивни кревати. В " Пирогов "  в момента има към 40 за среднотежки пациенти и 12 интензивни кревати. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР