До края на юли учени от Института по биоразнообразие и

...
До края на юли учени от Института по биоразнообразие и
Коментари Харесай

До август преместват колония лалугери от дъното на язовир Луда Яна

До края на юли учени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките местят колония лалугери , с цел да не бъде наранена от градежа на построявания от Министерство на регионалното развитие язовир " Луда Яна " край Панагюрище.

Животните, категоризирани като " уязвими " в Закона за отбрана на биологичното многообразие , ще бъдат преместени от актуалното им местообитание, което попада в рамките на строителната площадка на новия воден обект за питейни потребности , на друго уместно място, което да обезпечи оцеляването им в бъдеще. В момента колонията се намира на място, което след плануваното за 2019 година довеждане докрай на язовира ще се намира под вода .

За да не бъдат наранени животните, още при подготовката на дъното на оборудването с плануваните действия по почистване на растителността и премахване на повърхностния пласт почва, строителят е инструктиран да не прави строителни действия .

Преместване от една локация на друга е измежду най-често прилаганите консервационни действия, осъществявани за запазване на европейския лалугер през последните 25 г . Редица от тях са осъществявани точно с оглед запазване на местни популации тук-там, където се възнамеряват строителни действия.

В няколко европейски страни към този момент има практики с сходни транслокации на колонии на лалугера , в това число по отношение на капиталови планове, свързани с разнообразни по своя темперамент градежи. Преместването на колонията в уместно местообитание в границите на предпазена зона от Европейската екологична мрежа Натура 2000 ще обезпечи оцеляването на застрашените човеци в дълготраен проект .

Това ще стане с няколко стъпки. Първата е логистична подготовка, която включва подготовка на мястото за освобождение на лалугерите. На терена ще се изкопаят към 60 дупки с дълбочина 80 см и надолнище почти 45° , които да служат за краткотрайни укрития на преместените животни в началния интервал на акомодация към новото местообитание. Транслокацията на лалугерите включва хващане на оптимален брой от лалугерите в застрашената колония и преместването им на мястото за освобождение.

Допълнително поддържане на животните със семена, моркови и плодове ще увеличи възможностите за сполучливото им пригаждане и оцеляване на новото място. Това ще подкрепи индивидите в този интервал на нараснал стрес и ще ги задържи в региона на стартирането им, защото непознатата конюнктура може в началото да предизвика бягство надалеч от предоставените им убежища.

Предвижда се в новите местообитания да бъдат сложени краткотрайни заграждения , с цел да може лалугерите да бъдат предпазени. Това ще предотврати паническото им разпръсване първоначално и ще ги защищити от офанзиви на хищници като хищни птици, скитащи кучета и котки, белки, порове и други Когато животните прокопаят личен тунел, те сами ще излязат от заграждението, само че към този момент ще разполагат с задоволителна система от тунели и дупки, с цел да оцелеят.

Изграждането на бент. " Луда Яна " се прави рамките на Проект за развиване на общинската инфраструктура, който се финансира от Световна банка. Общият размер на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м . Ще бъдат построени съвременна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други уреди.

Чрез построяването на язовира ще се обезпечи непрекъснатост на водоподаването и 45 000 души от Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, както и мина " Радка " и площадките на " Оптикоелектрон " и " Асарел " ще получават чиста питейна вода .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР