До края на януари ще се постараем да е внесен

...
До края на януари ще се постараем да е внесен
Коментари Харесай

Асен Василев: Битовите потребители на газ ще получат помощи |

До края на януари ще се постараем да е импортиран бюджетът за 2022 година. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

Той изясни, че общественото разискване ще е в средата на януари и че е реалистично през февруари държавният бюджет да се гласоподава в Народното събрание.

" Той ще бъде със относително малко заложени политики, тъй като не са подготвени министрите по отношение на съдружното съглашение ", изясни Василев.

Василев приказва и за обявената актуализацията на неприетия към момента бюджет в средата на годината.

" Няма по какъв начин ново държавно управление да направи нова стратегия за две седмици. Затова се взе решение анализите и правенето на програмата да се създадат в първото полугодие и след това да има актуализация ", разясни той.

Според него практиката с решение на Министерски съвет да се преразпределят непрозрачни пари не е добра и би трябвало да бъде мощно лимитирана.

„ В бюджета ще бъда включени политики за минималната работна заплата, оптималния застрахователен приход, политики за вложения, както в енергийната, по този начин и в транспортната инфраструктура, за които има подготвеност. Например бюджетът на АПИ би трябвало да бъде действителен, а не пожелателен. Политики обаче за построяването на „ Хемус ”, на единната конструкция за достъп до опазването на здравето, с възобновяване с нови коли за спешна помощ - към момента не са изцяло остойностени и няма по какъв начин да бъдат заложени. До юни месец се надявам това да се случи. Това се отнася и за други политики, по които не е осъществен разбор ”, сподели още Василев.

Той добави, че сега държавното управление реализира невиждана стратегия за енергийно подкрепяне.

„ Общата стойност е милиард и половина, от които са разплатени най-малко 450 милиона лв.. Подкрепата е за всички бизнеси, освен за ресторантьорите. Мерките по програмата 60/40 също не престават. Започват и секторни политики от ББР ”, добави той.

Във връзка с високите цени на природния газ и възможни обезщетения за небитовите консуматори, министърът добави, че такива не се разискват на този стадий.

„ Помощ ще има обаче за битовите консуматори по отношение на високите цени на природния газ ”, изясни Василев.

Вицепремиерът приказва и за Плана за възобновяване. По думите му средата на януари ще бъде направена версия, която да работи еднообразно добре както за Брюксел, по този начин и за родната енергетика.

Според него вече е създадена амбициозна стратегия за редица инфраструктурни обекти.

„ В програмата е включено построяването на мостове над Дунав, тунели под Стара планина, довеждане докрай на Автомагистрала „ Струма ” и „ Черно море ”, както и редица пътни прави. Общата стойност е над 12 милиарда лв., като концепцията е програмата да бъде осъществена през идващите четири години ”, изясни той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР