До края на януари диджеите ще могат да получат 10%

...
До края на януари диджеите ще могат да получат 10%
Коментари Харесай

До края на януари диджеите получават 10% отстъпка за годишен лиценз

До края на януари диджеите ще могат да получат 10% отстъпка за годишен лиценз. Това е част от новите и по-гъвкави условия, включващи и по-ниски ставки, които планува цената на Музикаутор за механично възпроизвеждане на музикални и свързани с тях литературни творби от диджеи.

Новата цена е одобрена от Министерство на културата в края на ноември предходната година, само че отчисленията по нея влизат в действие от първи януари 2023 година. Тя е реалност в резултат на напъните на Музикаутор за възстановяване на възнагражденията на създателите посредством използване на европейските и международни стандарти по повод уреждането на авторските права.

За професионалната си активност всеки диджей следва да получи лиценз за възпроизвеждане на творбите от плейлистите, които основава, върху сървър или друго техническо устройство, позволяващо запис на файлове. В противоположен случай музиката, която е записана на тези устройства, не може да бъде употребена за обществено осъществяване, а единствено за персонално прилагане в колата или вкъщи. Липсата на уредени авторски права, т.е. неналичието на годен лиценз води до нарушение на конкуренцията и компрометиране на редица представители на сектора. 

Условията по новата цена оферират по-добри благоприятни условия за заплащане на лиценз, които покриват както еднократни, по този начин и сезонни задължения. С нея лицензът за диджеите излиза по-евтино, в сравнение с при миналата цена, като за един ден той коства 80 лв., за три месеца – 160 лв., за шест месеца – 240 лв., а за цяла календарна година – 320 лв., и може да бъде заплатен еднократно или разсрочено. Според Музикаутор това е още един подтикващ фактор за уреждането на авторски права по законен и законово регламентиран метод.

Събраните от лицензиране авторските хонорари пък ще се разпределят от сдружението един път годишно към създателите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР