До края на януари 2023 година граждани на Кърджали –

...
До края на януари 2023 година граждани на Кърджали –
Коментари Харесай

Проведе се обществено обсъждане на проект за нов устройствен план на град Кърджали

До края на януари 2023 година жители на Кърджали – юредически и физически лица, могат да вършат своите оферти, свързани с изработването на нов организационен проект на град Кърджали, който е предоставен на екип под управлението на проектант Иван Димчев, създател на до момента настоящия организационен проект.

 Това стана ясно по време на публичното разискване на план ”Нов общ организационен проект на град Кърджали ”, което се организира нощес пред препълнената залата на Бизнес инкубатора. 

Общият организационен проект е един стратегически документ, който задава посоката на развиване на града десетилетия напред. В плана в първоначлния му вид са отразени всички промени, които са направени във града като ново строителство, улици, озеленяване, промишлени зони, които са построени,коментира кметът доктор инж. Хасан Азис по време на публичното разискване.    

В него участваха още самият арх. Иван Димчев, заместник-кметът по строителството инж. Катя Митовска, ръководителят на Общинския съвет  Юсеин Ахмед, изпълняващият длъжността основен проектант на Кърджали  Танер Моллаахмед, жители на Кърджали – представители на живеещите в разнообразни квартали на града.

Според арх. Димчев измененията в Общия организационен проект се постановат и заради демографсака динамичност, стъпвайки на база данни от броене на популацията през 2021 година. Според тях през днешния ден Кърджали наброява 44 071 поданици, а се чака броя на популацията да нарасне до 47 хиляди поданици през идващите 25 години.

В самия план за нов организационен проект са обрисувани зони за влияние, в които е планувано застрояване. „ Те са ситуирани по основните пътища на града, входовете и изходите, както и във вътрешната му част, където е планувано друго застрояване с различен тип параметри, с цел да може градът да получи своето развиване, вложителите и жителите да имат възможност  да осъществят своите капиталови планове ”, разяснява кметът доктор инж. Хасан Азис.  По думите му снощното публично разискване е първа от няколкото срещи със заинтригуваните страни, които общината провежда с фокус  новият общ  устройствен  проект на Кърджали.   Идеята е нашите съграждани да дадат своите визии и хрумвания.   

По време на публичното разискване хора от кв. Байкал показаха безапелационното си противоречие със зоните за влияние, планувано за застрояване. Те се оповестиха  против високото строителство. Прозвуча и противоположното мнение от притежатели на парцели, съгласно които, квартала не трябва да се изолира от опцията за развиване от останалите елементи на града.  

„ Всяка смяна, която се прави е основава на законовите учредения за параметрите на застрояване. Ако има завишаване на строителните параметри в даден регион, това може да стане, в случай че разрешава самото място. Ако имате две къщи и по средата желаете да построите 5-6 етажна постройка, явно е че това не може да стане, тъй като ще бъде нарушено условието за самото разстояние ”, разяснява кметът доктор инж. Хасан Азис.

Той посочи, че до приемането на новия организационен проект би трябвало да се извърви дълга административна процедура, която от време на време може да трае от 6 до 18 месеца.   „ Самото приемане на Общия организационен проект е дълъг развой, който зависи и от други институции. Силно сме подвластни от решенията министерствата.

След публичните разисквания новият общ организационен проект се планува да получи утвърждения от Министерствата на районното развиване, на околната среда и водите, на Министерството на културата, да се одобряват от общинския съвет и това да бъде базата, върху която ще се осъществят капиталовите планове в идващите десетилетия ”, сподели кметът.

Предложенията за промени в новия организационен проект могат да се подават по няколко метода –  чрез анкети, предоставени от общинска администрация в Информационния център, писмени оферти със свободен текст, по време на публични разисквания и среща по места със заинтригувани лица и общности. Предвижда се основаването на електронна платформа за събиране на оферти за промени в общия организационен проект, която на този стадий ще бъде дейна до края на януари, изясни кметът доктор инж. Хасан Азис по време на публичното разискване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР