До края на века българската цивилизация може да изчезне. Демографската

...
До края на века българската цивилизация може да изчезне. Демографската
Коментари Харесай

Демографската криза все още е обратима, ако вземем мерки днес

До края на века българската цивилизация може да изчезне. Демографската рецесия към момента е обратима, при изискване, че вземем ограничения през днешния ден. Утре ще бъде късно. Около това се сплотиха участниците в дискусионния конгрес, проведен от Стратегическия институт за национални политики и хрумвания (СИНПИ) на тематика " Демографската рецесия – аргументи, фактори, динамичност ".

Според ръководителя на СИНПИ Калоян Паргов демографията е казусът на проблемите. Встъпително слово направи вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Поздравителен адрес към форума насочи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

В полемиката взеха присъединяване президентът Георги Първанов (2002 – 2012), ръководителят на Национален статистически институт доцент Атанас Атанасов и Магдалена Костова, проф. Андрей Захариев и проф. Стоян Проданов от Стопанската академия в Свищов, доцент Георги Бърдаров от СУ " Климент Охридски " и доцент Харалан Александров от Нов български университет, изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева, доктор Лили Еленкова, както и членовете на СИНПИ: проф. арх. Иван Данов, Даниела Везиева, Пламен Милев, Иван Кръстев, Христо Господинов и Христо Монев. Модератор на форума бе Юрий Асланов.

" Основната задача на всички политици и на всички институции е съхраняването на българската нация. Това е задачата на дилемите през днешния ден и по какъв начин да я решим ”, безапелационен бе Паргов.

По думите му демографската рецесия върви с цялостна мощ – обезлюдяване, обезкървяване на нацията и изтриване. " Използвам наличието на вицепрезидента на Република България, с цел да предложа да се сътвори конструкция към президентската институция, която да събере научния, управнически и административен капацитет с оглед основаването на дълготрайна тактика, която да бъде пресечна точка на схващане за всички политически сили ", съобщи Паргов.

Според него демографският развой е инерционен. " За да можем след 10 години да берем плодовете на взетите ограничения, би трябвало неотложно да стартираме да работим ", смята ръководителят на СИНПИ Калоян Паргов. " Мащабите на демографската рецесия не са огромни, всичко е в нашите ръце. Много бързо може да стартират да се усъвършенстват индикаторите и да се трансформират, стига да има схващане за същността на казуса, за рисковите трендове, които казусът поражда - опасността от изгубването на българската цивилизация от картата на света ", смята Юрий Асланов.

Той смята, че политиците би трябвало да са наясно, че в случай че не подхващат нещо в този момент, те сами режат клона, на който седят.

Проф. арх. Иван Данов посочи, че за демографията извънредно значим детайл е районното развиване на страната. Той означи, че безусловно е неглижиран казусът с второстепенните пътища на страната, които са причина за икономическа интензивност на популацията.

Данов сложи и въпроса, че повода за неуспеха на огромните инфраструктурни планове е строителното ни законодателство, написа " 24 часа ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР